Katalog

Eppendorf SE

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485
  • ISO 14001

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485

29.06.2023 01:06

Nagrado Eppendorf za mlade evropske raziskovalce 2023 prejme Maurice Michel, Švedska

Podjetje Eppendorf SE s sedežem v Hamburgu, ki se ukvarja z znanostmi o življenju, letos že 28. podeljuje prestižno nagrado za raziskave. Neodvisna žirija pod vodstvom profesorja Reinharda Jahna je za dobitnika Eppendorfove nagrade za mlade evropske raziskovalce za leto 2023 izbrala Dr. Mauricea Michela iz laboratorija Science for Life, Karolinska Institutet, Stockholm, Švedska.


Maurice Michel, rojen leta 1986, prejme nagrado v višini 20.000 evrov za svoje raziskave o umetnih funkcijah encimov za popravljanje DNA za zdravljenje Bolezni. Dr. Michel je pokazal, da vezava majhne molekule na aktivno mesto encima za popravljanje DNK ne le poveča njegovo aktivnost, temveč ga tudi spodbudi k izvedbi reakcije, ki je pri prostem proteinu ni, kar vodi v izboljšano popravljanje DNK po oksidativni poškodbi.


"Ta prelomna odkritja se lahko daljnosežno uporabijo pri zdravljenju raka ali starostne degeneracije," so zapisali sodniki.

Maurice Michel: "To, da sem prejel nagrado Eppendorf za leto 2023, mi je v veliko čast in čutim ponižnost. To ne bi bilo mogoče brez prispevka in duha številnih znanstvenikov, bodisi kolegov ali sodelavcev, pa tudi mentorjev in neverjetne družine, ki ji pravim moja. Nagrada je priznanje za možnost poljubnega manipuliranja z encimskimi funkcijami v živih celicah. Z uporabo organokatalizatorjev z majhnimi molekulami smo v encim namestili nove biokemične reakcije in tako uspeli na novo napisati pot popravljanja izrezanih baz. Naše raziskave se zdaj osredotočajo na razširitev te tehnološke osnove z raziskovanjem drugih encimov in razumevanjem biokemijskih reakcijskih poti ter njihovih bioloških posledic. Preusmerjanje ali zmanjševanje oksidativnih poškodb DNK glede na individualne potrebe bi lahko služilo kot nova strategija za razvoj preciznih zdravil prihodnosti."


Podelitev nagrade je potekala 22. junija 2023 v centru za napredno usposabljanje Evropskega laboratorija za molekularno biologijo (EMBL) v Heidelbergu v Nemčiji.



Dodatne informacije o načinih prijave, merilih za izbor in prejšnjih dobitnikih nagrade Eppendorf za mlade evropske raziskovalce so na voljo na www.eppendorf.com/award.


Z nagrado Eppendorf za mlade evropske raziskovalce, ki je bila ustanovljena leta 1995, družba Eppendorf SE nagrajuje izjemno delo na področju biomedicinskih raziskav in podpira mlade znanstvenike v Evropi do 35. leta starosti. Nagrada Eppendorf se podeljuje v sodelovanju z znanstveno revijo Nature. Dobitnika nagrade izbere neodvisni odbor, ki ga sestavljajo profesor Reinhard Jahn (Inštitut Maxa Plancka za multidisciplinarne znanosti, Göttingen, Nemčija), Sadaf Farooqi (Inštitut Wellcome-MRC za presnovne znanosti, Cambridge, Združeno kraljestvo), Madeline Lancaster (Laboratorij MRC za molekularno biologijo, Cambridge, Združeno kraljestvo), Ben Lehner (Inštitut Wellcome Sanger, Cambridge, Združeno kraljestvo ; Center za gensko regulacijo PRBB, Barcelona, Španija) in Laura Machesky (Univerza Cambridge, Združeno kraljestvo).



























Več novic

Z napravo Mastercycler® X40 vaše vsakodnevne laboratorijske rutine ne bodo le zanesljive in u...

Takara Bio Inc (Takara Bio) in Eppendorf SE, dve vodilni podjetji na področju znanosti o življenju, z veseljem napovedujeta sodelovanje v okviru strateškega sporazuma o skupnem trženju.
promocije 01. september 2023 - 31. december 2023
Pri Eppendorfu se zavedamo ključne vloge, ki jo ima potrošni material iz plastike v laboratoriju. Hkrati se zavedamo, da je usklajevanje zahtev sodobne znanosti s skrbjo za okolje ključni izziv pri upravljanju laboratorija za znanosti o življenju. Zato sledimo načelu "zmanjšaj, ponovno uporabi, recikliraj" vedno in povsod, kjer je to mogoče, in se vedno bolj zanašamo na uporabo surovin na biološki osnovi.

Enokanalne pipete Eppendorf Xplorer® in Xplorer plus so bile certificirane z oznako ACT®...

Ker so raziskave in razvoj časovno zahtevna panoga, so digitalne rešitve in orodja, ki prihranijo...