Katalog

Eppendorf SE

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485
  • ISO 14001

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485

17.10.2024 05:10

Raziskava o zaščitnih refleksih dihalnih poti je prejela nagrado Eppendorf & Science za leto 2024

Ameriška znanstvenica, doktorica Laura Seeholzer, podoktorska sodelavka na Univerzi Kalifornija v San Franciscu, ZDA, je prejela nagrado Eppendorf & Science za nevrobiologijo za leto 2024 za svoje delo, s katerim je razkrila vlogo nevroendokrinih celic dihalnih poti pri odzivanju na zunanje grožnje.

"Laura Seeholzer je v svojem eseju odlično opisala, kako je identificirala skupino nevroendokrinih celic grla in sapnika, ki ščitijo naše dihalne poti," je pojasnil Dr. Peter Stern, višji urednik pri reviji Science in predsednik žirije za nagrado. "Aktiviranje teh celic z interakcijo s senzoričnimi nevroni, ki inervirajo dihalne poti, spodbuja zaščitne reflekse."

"Voda, ki "gre po napačni cevi", ali refluks želodčne kisline v dihalne poti sta zelo neprijetni izkušnji, ki sprožita zaščitne reflekse, kot so kašljanje, davljenje in požiranje," pravi Seeholzer. "Ugotovili smo, da redka vrsta celic v epiteliju dihalnih poti, imenovana nevroendokrine (NE) celice, zazna te neprijetne dražljaje. Ob stimulaciji celice NE traheje in grla sprostijo posebno vrsto nevrotransmiterja, ki aktivira bližnje senzorične nevrone, ti pa sprožijo zaščitne reflekse, kot sta požiranje in kašljanje."

Laringealne in trahealne NE celice so ključne, prej spregledane populacije celic, ki ščitijo naše dihalne poti. Seeholzer želi razumeti, ali motnje v regulaciji celic NE prispevajo k večji verjetnosti aspiracije s starostjo ali pri boleznih, pri katerih so kritični refleksi dihalnih poti ogroženi.

"Rad bi se zahvalil podjetju Eppendorf in reviji Science, da sta v zadnjih dveh desetletjih slavila mlade pripravnike v nevrobiologiji," pravi Seeholzer. "Vedno sem rad bral te eseje in to, da sem bil izbran za letošnjega zmagovalca, je eno največjih presenečenj in časti v moji začetni karieri. Rad bi se zahvalil tudi Dr. Davidu Juliusu in svojim sodelavcem v laboratoriju za ustvarjanje navdušenega in spodbudnega laboratorijskega okolja, v katerem je vsak dan z veseljem hoditi v službo."

Priznanje sta prejela tudi dva finalista. Dr. Rosemary Cater, višja raziskovalna sodelavka in vodja skupine na Univerzi v Queenslandu, Brisbane, Avstralija, za njeno delo, ki razkriva molekularne podrobnosti o tem, kako se v možgane prenašajo esencialna hranila holin in maščobne kisline omega-3, in dr. Claudia Kathe, docentka na Univerzi v Lozani, Švica, za njeno delo pri pojasnjevanju vloge populacij nevronov v hrbtenjači pri obnovi motorične funkcije.

"Eppendorf in revija Science podeljujeta to prestižno nagrado od leta 2002. Od začetka je nagrada priznala več kot 70 zmagovalcev in finalistov, ki so postali vodilni znanstveniki na svojem področju," je izjavil doktor Axel Jahns, podpredsednik za korporativno državljanstvo in vladne zadeve pri Eppendorf SE. "Čestitamo nagrajencem leta 2024 za njihove neverjetne dosežke."

Več novic

Pri razvoju bioprocesov so podatki ključ do uspeha. Razumeti je treba, kateri kritični procesni p...

Učinkovita interakcija med ročnim in avtomatskim pipetiranjem Eppendorf predstavlja svoj novi, so...

Oznake ACT (Accountability, Consistency, Transparency) delujejo podobno kot prehransko označevanje i...

V naravoslovnih laboratorijih, kjer sta natančnost in čistost nepogrešljivi, je povpra&sca...

Raziskovalci 2024 prejme Clemens Plaschka, Avstrija

Neodvisna žirija, ki ji je predsedovala profesorica Laura Machesky, je za nagrado v višini 20.000...