Katalog

Eppendorf SE

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485
  • ISO 14001

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485

08.07.2024 01:07

Eppendorfova nagrada za mlade Evropejce

Raziskovalci 2024 prejme Clemens Plaschka, Avstrija

Hamburg, 28. junij 2024
Podjetje Eppendorf SE s sedežem v Hamburgu, ki se ukvarja z znanostmi o življenju, letos že devetindvajsetič podeljuje prestižno nagrado za raziskave. Neodvisna žirija, ki ji predseduje profesorica Laura Machesky, Cambridge, Združeno kraljestvo, je za dobitnika Eppendorfove nagrade za mlade evropske raziskovalce 2024 izbrala Dr. Clemensa Plaschko, IMP - Institute of Molecular Pathology, Dunaj, Avstrija.
Clemens Plaschka, rojen leta 1989, prejme nagrado v višini 20.000 EUR za svoje raziskave o molekularnih strojih, ki proizvajajo in izvažajo messenger RNA. Nagrada se podeljuje kot priznanje za njegova prelomna odkritja, ki razkrivajo mehanizme
produkcije in zorenja mRNA. Pri proizvodnji mRNA sodeluje več zapletenih celičnih strojev, ki obdelujejo in nadzorujejo zorenje in morebitni izvoz mRNA iz jedra v citoplazmo.

"Plaschkove strukturne in mehanistične študije so omogočile temeljni vpogled v to, kako celice izražajo gene, njegovo delo pa ima posledice za človeške bolezni, pri katerih se pojavljajo mutacije v ključnih strojih za obdelavo mRNA," je dejala žirija.

Clemens Plaschka: "Vesel sem, da sem prejel Eppendorfovo nagrado za mlade evropske raziskovalce 2024. Ta nagrada je posebno priznanje za našo visoko motivirano raziskovalno skupino, katere prizadevanja so to omogočila. Zelo sem hvaležen tudi za odlično podporo IMP in Boehringer Ingelheim, ERC, našim sodelavcem v dunajskem BioCentru in zunaj njega ter moji družini. Nagrada je priznanje za najin prispevek k odkrivanju strukturnih mehanizmov, s katerimi se oblikuje človeška mRNA. Vendar pa številna vprašanja ostajajo neodgovorjena.
V prihodnjih letih se veselimo nadaljnjega razumevanja molekularnih procesov, ki uravnavajo, kako se tvori in uničuje mRNA."Poleg dobitnika nagrade Eppendorf 2024 sta bila nagrajena tudi dva finalista.
Irma Querques, docentka in vodja skupine v Laboratorijih Maxa Perutza na Univerzi na Dunaju, prejme nagrado za svoje delo pri razvoju novih strategij za gensko manipulacijo s transposoni in odkrivanju strukturne osnove za transpozicijo, povezano s CRISPR. "Delo Querquesove ne prinaša le novih mehanističnih vpogledov v to, kako te mobilne enote omogočajo krajevno specifično vstavljanje, temveč tudi nove programabilne strategije za ciljno gensko modifikacijo," so povedali sodniki.
Phong Nguyen, postdoktorand na inštitutu Hubrecht v Utrechtu, prejme priznanje za svoje raziskave molekularnih in celičnih mehanizmov regeneracije srca. Odkril je podrobno zaporedje molekularnih dogodkov, ki nadzorujejo razgradnjo in obnovo strukturnih elementov v srčni mišici, kar celicam omogoča, da se razmnožujejo in funkcionalno vključijo nazaj v poškodovano srce. Žirija je ugotovila, da njegovo odkritje omogoča temeljni vpogled v biologijo regeneracije tkiva in zagotavlja nove cilje za prihodnje terapevtske pristope k poškodbam srca.

Podelitev nagrade je potekala 27. junija 2024 v Centru za napredno usposabljanje Evropskega laboratorija za molekularno biologijo (EMBL) v Heidelbergu.

Dodatne informacije o načinu prijave, merilih za izbor in prejšnjih dobitnikih nagrade Eppendorf za mlade evropske raziskovalce najdete na www.eppendorf.com/award.

Z nagrado Eppendorf za mlade evropske raziskovalce, ki je bila uvedena leta 1995, Eppendorf SE priznava izjemno raziskovalno delo na področju biomedicine in podpira mlade znanstvenike v Evropi do 35. leta starosti. Nagrada Eppendorf se podeljuje v sodelovanju z znanstveno revijo Nature. o nagradi odloča neodvisna žirija, ki jo sestavljajo Laura Machesky (Univerza
Cambridge, Združeno kraljestvo), Sadaf Farooqi (Wellcome-MRC Institute of Metabolic Science, Cambridge, Združeno kraljestvo), Madeline Lancaster (MRC Laboratory of Molecular Biology, Cambridge, Združeno kraljestvo), Ben Lehner ((Wellcome Sanger Institute, Cambridge, Združeno kraljestvo; Center for Genomic Regulation PRBB, Barcelona, Španija), Stefan Raunser (Inštitut Maxa Plancka za molekularno fiziologijo, Dortmund) in Michael Sixt (Avstrijski inštitut za znanost in tehnologijo ISTA, Klosterneuburg, Avstrija).

Več novic

Ameriška znanstvenica, doktorica Laura Seeholzer, podoktorska sodelavka na Univerzi Kalifornija v...

Pri razvoju bioprocesov so podatki ključ do uspeha. Razumeti je treba, kateri kritični procesni p...

Učinkovita interakcija med ročnim in avtomatskim pipetiranjem Eppendorf predstavlja svoj novi, so...

Oznake ACT (Accountability, Consistency, Transparency) delujejo podobno kot prehransko označevanje i...

V naravoslovnih laboratorijih, kjer sta natančnost in čistost nepogrešljivi, je povpra&sca...

Neodvisna žirija, ki ji je predsedovala profesorica Laura Machesky, je za nagrado v višini 20.000...