Katalog

ACE Stoßdämpfer GmbH

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

05.05.2023 01:05

Komponente ACE podpirajo prijemala za prazne liste med transportom v procesu oblikovanja pločevine

Prevoz pločevinastih polizdelkov: industrijske plinske vlečne vzmeti ACE razbremenijo prijemala za polizdelke

S pomočjo naprav za ravnanje z bremeni je mogoče zagotoviti varno, nežno dvigovanje in prevoz pločevinastih polizdelkov za avtomatizirane postopke. Vsak odstotek manj odpadne pločevine lahko pri oblikovanju in rezanju pomeni prihranek do 1 milijona evrov. Da bi povečali varnost pri novi zasnovi prijemala za polizdelke za avtomobilsko industrijo, sta združila moči dva znana srednje velika dobavitelja.


V kovinskoobdelovalni industriji so sistemski dobavitelji uspeli ponuditi rezanje brez orodja pri obdelavi pločevine. V ta namen laserji režejo neposredno iz neprekinjeno potekajočih jeklenih ali aluminijastih kolutov. To povečuje donosnost v stiskalnici. Zaradi programiranja CNC je na primer mogoče doseči visoko stopnjo prilagodljivosti ob hkratnem prihranku materiala do 10 odstotkov. Poleg tega odpade celoten napor za prevoz, skladiščenje in vzdrževanje rezalnih orodij, ki lahko tehtajo do 40 ton. Dobavitelji zdaj dobavljajo sisteme, ki jih je mogoče enostavno namestiti in ki omogočajo proizvodnjo slepih odrezkov tudi v manjših dvoranah in stiskalnicah. V primerjavi z običajnimi proizvodnimi postopki, ki temeljijo na orodjih, to pomeni velike prihranke.


Posebni stroji za oblikovanje pločevine

Da te prednosti ne bi bile izničene med proizvodnim procesom, podjetja za obdelavo kovin sodelujejo s specializiranimi partnerji, ki lahko hitro in zanesljivo zagotovijo posebne rešitve visoke kakovosti. Eno takih podjetij je Nordgreif GmbH, kjer se vse vrti okoli dvigovanja in prevoza težkih bremen. Kot kaže ta aplikacija, si 30-letne zgodbe o uspehu ne bi bilo mogoče predstavljati brez izkušenih inženirjev in prilagojenih modelov na sedežu v Schenefeldu pri Hamburgu. Paleta rešitev vključuje klešče, prijemala, traverze ter obračalne naprave z mehanskim, električnim ali hidravličnim pogonom.

Vse večja avtomatizacija v avtomobilski industriji zahteva nove rešitve tudi na področju ravnanja z bremeni. To vodi k večji učinkovitosti in hitrosti v tekočih proizvodnih procesih, v katerih se pločevinasti polizdelki najprej izrežejo iz zvitka in nato zložijo na posebne palete. Te palete se nato s prijemalom za polizdelke prepeljejo do stiskalnic, kjer se ponovno ločijo in pod pritiskom oblikujejo v želeno obliko. Pri prevozu oljnatih polizdelkov je gladka površina posebna zahteva za rešitev prijemala. Zato so rešitve Nordgreif opremljene s posebno držalno napravo:


Industrijske plinske vzmeti se iščejo za 10-tonski posebni stroj

Da bi končnemu kupcu omogočili nemoteno proizvodnjo, podjetje Nordgreif sodeluje z mednarodno priznanim strokovnjakom za vse vrste blažilnih rešitev, podjetjem ACE Stoßdämpfer GmbH. Dolgoletno sodelovanje je uspešno, saj obe podjetji k projektom pristopata na podoben način: Na podlagi visokokakovostnega in obsežnega programa izdelkov lahko nadalje razvijata rešitve po meri in po potrebi s svojim strokovnim znanjem tudi oblikujeta nove izdelke. Takšen primer je trenutna generacija prijemal za prazen material. Naloga je bila zagotoviti podporo sile za višinsko nastavljivo mizo pri njenem dvigovanju v zgornji končni položaj. Miza je opremljena s škarjastim dvigalom in stopničastim mehanizmom ter je odgovorna za pritrjevanje skladov praznih listov. Preprečuje, da bi prazna polnila zdrsnila in v najslabšem primeru padla navzdol. To ne bi samo prekinilo delovnih procesov, ampak tudi povzročilo drage poškodbe občutljivih pločevinastih polizdelkov. Na mizo s težo 2.000 kg je mogoče naložiti do 8.000 kg praznih kosov. Za varno pritrditev bremena je bila ena od Nordgreifovih rešitev dvig mize, potem ko je bilo nanjo nameščeno prijemalo, z uporabo štirih močnih, vodoravno razporejenih plinskih vlečnih vzmeti, ki so sprostile prazne liste. Pri dvigovanju prijemala za polizdelke je treba omogočiti hiter in nadzorovan premik nastavitvene mize navzdol, da se polizdelki pritrdijo. Za najboljšo možno podporo tem postopkom so morali strokovnjaki družbe ACE premagati več izzivov. Ker je največja obremenitev polizdelkov osem ton, morajo biti izbrane plinske vzmeti po eni strani močnejše od komercialno dostopnih modelov, ki se uporabljajo na pokrovih, loputah in pokrovih, kjer omogočajo nadzorovano držanje, dviganje ali spuščanje za podporo človeških mišic. Po drugi strani pa morajo biti natančno nastavljivi, da omogočajo natančno želeno gibanje in hitrost mize. Še ena zahteva: čeprav podjetje ACE za večino rešitev ponuja tudi spletni program za izračun, s pomočjo katerega se v petih preprostih korakih oblikuje in dobavi ustrezna plinska vzmet, tovrstno hitro in natančno določanje ustreznih modelov v tej aplikaciji ni prišlo v poštev zaradi dejavnikov, ki jih je bilo treba upoštevati, kot so jermenice in teža med spuščanjem.

Tehnologija ventilov podjetja ACE se je izkazala za pravo rešitev

Seštevek teh zahtev je podjetju ACE dal priložnost, da dokaže ne le kakovost svojih izdelkov, temveč tudi kakovost svoje servisne ekipe. Najprej je družba ACE dobavila štiri industrijske plinske vlečne vzmeti tipa GZ-28-600-DD-1200N z največjo vlečno silo 1 200 N. Čeprav je to želela projektantska skupina podjetja Nordgreif, se je v praksi izkazalo, da s tem ni bilo mogoče sprožiti zahtevanega spuščanja mize, kot je bilo predvideno, niti ni bilo mogoče doseči želene razbremenitve med dvigovanjem. Plinske vzmeti so bile glede na natezne sile predimenzionirane. Zato se je Kai Boelingen, strokovnjak za tehnično prodajo v regiji pri podjetju ACE, odpravil v Schenefeld, da bi skupaj z ekipo Nordgreif začel testno fazo, ki jo opisuje kot "preizkušanje stvari". Pri tem so tehniki izkoristili posebno lastnost teh rešitev za pomoč pri napajanju, ki delujejo brez zunanjega vira energije. Njihovo vlečno silo je mogoče naknadno prek ventila stalno zmanjševati na želeno vrednost. Po skrbnem izpustu dušika se je izkazalo, da so sile sestavnih delov, nameščenih drug ob drugem na obeh straneh konstrukcije, s po 800 N izbrane tako primerno, da se lahko miza hitro, a nadzorovano premika navzdol. Hkrati se med postopkom dvigovanja zaradi kombiniranih sil 3.200 N znatno zmanjša lastna teža prijemala, tako da premik v zgornji končni položaj poteka po želji.

Da bi še več konstruktorjev lahko izkoristilo prednosti teh zmogljivih strojnih elementov, so pri podjetju ACE na zahtevo na voljo posebne izvedbe, poleg tega pa tudi širok nabor dodatne opreme in priključnih delov. Poleg tega so za aplikacije s strogimi higienskimi smernicami, na primer v medicinski in živilski tehnologiji, na voljo tudi različice, ki so napolnjene s posebnimi olji in jih je mogoče dobaviti v izvedbi iz nerjavnega jekla ter z dušenjem končnega položaja. Če to zahtevajo okoliški pogoji, lahko ACE še dodatno razširi dovoljeno temperaturno območje od -20 °C do 80 °C. Vendar pa tovrstne prilagoditve niso bile merilo za uspeh nove generacije prijemal za prazen material v podjetju Nordgreif. Tudi zaradi natančno prilagojenih sil industrijskih plinskih vlečnih vzmeti podjetja ACE, ki zanesljivo delujejo v vsakem transportnem procesu, so avtomatizirani delovni procesi pri končnih kupcih kljub včasih mastnim površinam nemoteni, tako da so dragi izmeti polizdelkov redka dobrina.

Več novic

V švicarskem znanstvenem središču Technorama lahko obiskovalci na 500 eksperimental...

Športni znanstveniki pri svojih projektih uporabljajo tudi hidravlične strojne elemente. Z...

Prevoz cepiva mRNA proti COVID-19 podjetja Biontech/Pfizer je pravi logistični izziv. Po eni stra...

Podjetje ACE Stoßdämpfer GmbH inženirjem poleg programske opreme za določanje velikost...

Družba ACE Stoßdämpfer GmbH zdaj inženirjem oblikovanja poleg programske opreme za kon...

Tako kot so kaskaderji za filmske zvezde, so strukturni blažilniki TUBUS za drage sisteme filmski...