Katalog

ACE Stoßdämpfer GmbH

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

15.07.2024 01:07

Prevoz cepiv COVID-19: z blažilniki vibracij varno čez hribe in predele

Prevoz cepiva mRNA proti COVID-19 podjetja Biontech/Pfizer je pravi logistični izziv. Po eni strani zaradi hladnih verig, ki jih je treba vzdrževati, po drugi strani pa zato, ker morajo biti potovanja čim manj obremenjena z vibracijami. Družba GPS-Kärnten GmbH je za to uporabila zanimivo konstrukcijsko rešitev s komponentami družbe ACE Stoßdämpfer GmbH.

Mobilna operativna ekipa za cepljenje COVID za mala in srednje velika podjetja

Koroška je edina avstrijska dežela, v kateri število prebivalcev upada. Več kot dve tretjini izseljencev, ki ostajajo v Avstriji, je starih med 15 in 34 let. To je razvidno iz študije [1], ki jo je izvedla Koroška univerza za uporabne znanosti. Večina se jih preseli na Dunaj in Štajersko. To pomeni, da je Koroška še posebej prizadeta zaradi staranja podeželskega prebivalstva. Zaradi tega so nastali tudi posebni izzivi pri cepljenju proti virusu SARS-CoV-2. Zaradi znanih bremen pandemije korone so bili izvedeni številni ukrepi, da bi v skladu z veljavnimi zakoni, odredbami, odloki in drugimi predpisi omogočili enostaven dostop do cepljenja proti COVID čim večjemu delu prebivalstva. Zato se je porodila zamisel, da bi dosegli tudi prebivalstvo na delovnem mestu. V ta namen je začel delovati mobilni avtobus za cepljenje za mala in srednje velika podjetja z manj kot 100 zaposlenimi. Ta avtobus za cepljenje so lahko upravičeni delodajalci naročili za 1., 2., 3. in 4. cepljenje svojih zaposlenih.


Ko se je ekipa GPS začela ukvarjati z idejo, je bil eden od ciljev, da bi ustrezno hlajene Biontechove odmerke prevažali čim manj vibracij. V nasprotnem primeru bi se lahko porušila struktura lipidnih nanodelcev, ki so v cepivu, kar bi lahko povzročilo koalescenco liposomov in netočnost pri odmerjanju [2]. Ker je odmerek izdelka Biontech le 30 µg, imajo lahko majhne napake velike posledice. Da bi se temu izognili, smo začeli iskati po internetu. Med iskanjem blažilcev vibracij je ekipa naletela na spletno stran podjetja ACE Stoßdämpfer GmbH. Večina strank podjetja s sedežem v Langenfeldu prihaja iz panog manipulacije in avtomatizacije, živilske in medicinske tehnologije, avtomobilske industrije in pohištva. V teh in drugih panogah je običajen postopek določanja konstrukcijskih elementov izračun rešitve po meri na podlagi številnih značilnih podatkov. Ustrezno zasnovo izvedejo strokovnjaki iz Langenfelda ali s pomočjo konfiguracijskega ali oblikovalskega orodja, od katerih jih nekaj ACE brezplačno ponuja na tej povezavi:
www.ace-ace.de/de/berechnungen.html

. Programska oprema je tako preprosta in intuitivna, da so idealne komponente predlagane v kratkem času, zaradi povezane spletne trgovine pa jih je mogoče naročiti 24 ur na dan. V Avstriji je v tem primeru vse potekalo drugače iz več razlogov.

ACE prispeva k boju proti pandemiji


Ekipa GPS se je odločila, da samega oblikovanja ne bo izvedla prek spleta. Zato je bil vzpostavljen neposreden stik s Hans-Jürgenom Greindlom iz podjetja ACE. Prodajni inženir, odgovoren za Avstrijo, ni navdušil le s hitrim odzivom in strokovnimi nasveti, temveč je ekipo GPS presenetil tudi s tem, da je v kratkem času brezplačno zagotovil blažilce vibracij, ki jih je določil na spletu: "Običajno kot podjetje in del skupine STABILUS na ta način podpiramo poklicne in tehnične šole ter njihove študente, da se lahko naslednja generacija akademikov že zgodaj znajde na področju tehnologije vibracij ali rešitev za blaženje. Mimogrede, iz tega in našega študentskega natečaja INNOVACE redno izhajajo novi pristopi in izdelki," pojasnjuje in ugotavlja, da sta bila v tem primeru odločilna dejavnika dobrodelni namen podjetja GPS in cilj boja proti pandemiji.


Podjetje GPS pa je strokovnjaku ACE pripravilo presenečenje: "Ker je skupna teža konstrukcije, ki jo je treba umiriti, ocenjena na manj kot 100 kg, sem razmišljal o montaži na štiri nosilce CM-VSC1-2-M8. Vendar ko je ekipa GPS nato naročila skupaj 8 teh težkih izolatorjev vibracij, sem predvideval, da bo treba umiriti dva hladilnika, napolnjena z odmerki cepiva. Dejstvo, da je podjetje GPS namesto tega realiziralo dvojni sistem shranjevanja, me je sprva presenetilo, vendar kaže, kako resno so vzeli problem lipidnih nanodelcev, ki jih med prevozom ni bilo mogoče uničiti." Rezultat tega je bila rešitev sendvič konstrukcije v delavnicah GPS, ki temelji na geslu: Igramo zelo, zelo varno!

Blažilci vibracij pred vibracijami in udarci


Nosilci skodelic, ki jih je dobavila družba ACE, učinkovito ščitijo konstrukcije in komponente vseh vrst pred vibracijami in udarci. Običajno pa so obremenitve lastne sistemu, tj. povzročajo jih struktura celotne konstrukcije, njene dimenzije in dimenzije njenih pogonov ali drugi viri vibracij, ki povzročajo nihanja. V primeru mobilne cepilne postaje GPS pa so vibracije in udarci posledica vožnje po tlakovcih, robnikih in luknjah ter so zato nepredvidljivi. Zato se je družba GPS odločila tudi za dvojne ležaje. Pri lastni frekvenci od 16 Hz do 35 Hz in razponu obremenitve od 3 kg do 16 kg na odlagalno mesto hladilnika je bil že upoštevan blažilnik. S podvojitvijo vrednosti je bilo mogoče cepilni mobilnik spremeniti v skoraj sedežni stol. Zaradi tega med prevozom nobeden od vzorcev ni postal neuporaben. Za to je pomembna zaščita elementov stroja, ki je odporna proti raztrganju, ko se na podeželju stvari zaostrijo. Njihova majhnost je bila pozitiven stranski učinek za izvedeno sendvič rešitev. V tem primeru pa niso igrali vloge prosto izbirni položaji za vgradnjo, ki jih je mogoče po potrebi tudi nagibati in oblikovati v oseh X, Y ali Z.


Ti kompaktni pomočniki, ki so standardno na voljo z neoprenom ali naravno gumo kot blažilnim materialom, so lahko prevlečeni tudi s silikonom za visoko blaženje pri ekstremnih temperaturah ali zelo močnih udarcih. Blažilniki vibracij se lahko uporabljajo za vse vrste obremenitev v smeri potiska, potiskanja in vlečenja, na voljo pa so s sredinskim navojem ali skozi luknjo. Podjetji GPS in ACE sta tako skupaj uspeli zagotoviti nizkopražno storitev cepljenja v oddaljenih kotičkih dežele Koroške.

Več novic

V švicarskem znanstvenem središču Technorama lahko obiskovalci na 500 eksperimental...

Športni znanstveniki pri svojih projektih uporabljajo tudi hidravlične strojne elemente. Z...

Podjetje ACE Stoßdämpfer GmbH inženirjem poleg programske opreme za določanje velikost...

Družba ACE Stoßdämpfer GmbH zdaj inženirjem oblikovanja poleg programske opreme za kon...

Tako kot so kaskaderji za filmske zvezde, so strukturni blažilniki TUBUS za drage sisteme filmski...

Digitalizacija in pristop vitkega upravljanja v številnih podjetjih veljata za dobrodošlo shujšev...