Katalog

ACE Stoßdämpfer GmbH

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

15.05.2024 01:05

Akcija, TUBUS! Strukturni blažilniki ACE na filmskih snemanjih

Tako kot so kaskaderji za filmske zvezde, so strukturni blažilniki TUBUS za drage sisteme filmskih kamer: med akcijskimi prizori sprejmejo vse, kar je v njihovi moči, in zagotavljajo tudi preventivno zaščito pred nesrečami. Za razliko od kaskaderjev lahko ti polprevodniški blažilniki podjetja ACE brez poškodb prenesejo več kot milijon močnih udarcev in vibracij. Dovolj razlogov za to, da so inženirji filmske tehnologije pri podjetju IDEA VISION GmbH tem blažilnikom namenili pomembno vlogo.

"Nič ni tako dobro, da se ne bi dalo izboljšati," pravi Mark Fellinger iz podjetja IDEA VISION GmbH. Podjetje iz Kolbermoora na Bavarskem med drugim razvija, oblikuje in prodaja mehanske in elektronske sisteme za filmsko industrijo. Podjetje IDEA VISION je specializirano tudi za stabilizirane platforme za kamere. "Osredotočamo se na kombinacijo nemških standardov kakovosti, največjo prilagodljivost pri uporabi, preprosto rokovanje in hitro pritrditev na najrazličnejše nosilce," pravi Fellinger in opisuje poslovanje podjetja. Te značilnosti lahko uporabimo tudi pri delu podjetja ACE Stoßdämpfer GmbH iz Langenfelda, zato sodelovanje med podjetjema v primeru blažilnika udarcev Hybris podjetja IDEA VISION ne preseneča.


Problem: Zagotovitev bolj gladkih in manj trhlih gibov kamere
Absorberji udarcev Hybris so zasnovani za uporabo pod ali nad profesionalnimi filmskimi kamerami, motoriziranimi gimbali ali stabiliziranimi glavami kamer. S tem 14-kilogramskim stabilizacijskim sistemom lahko profesionalne snemalne ekipe kompenzirajo tresljaje in udarce, ki se pojavijo pri snemanju med vožnjo z avtomobilom, motorjem ali čolnom. Nastavljiva linearna indukcijska zavora in sistem vzmeti tvorita stabilno platformo za snemanje z blažilniki udarcev Hybris. Zaradi delovanja, ki ga je mogoče konfigurirati in upravljati prek aplikacije, je sistem mogoče upravljati brez dotika, deluje zelo natančno, poleg tega pa ne potrebuje obrabe in je neodvisen od vremenskih razmer. Zaviranje in blaženje sta zaradi načela magnetnih vrtinčnih tokov izjemno natančna in preprečujeta neposredne mehanske obremenitve vseh delov sistema in pripadajočih komponent, kot so kardanski vzvodi ali kamere. Ti lahko tehtajo od 1 kg do 40 kg, blaži pa jih blažilnik Hybris Shock Absorber na 46 cm hoda vzmeti. Ker se sistem pogosto uporablja v zahtevnih okoljih, kot so neraven teren, morje in dirkališča, so oblikovalci iskali dodatno blaženje. S tem naj bi zagotovili mehko zaustavitev na koncu hoda vzmeti in tako ohranili tudi stabilno sliko kamere. Želeni dušilni element je bilo treba uporabiti tudi za omejitev največjega hoda vzmetenja, kadar so ekipe snemalcev želele snemati na neravnem terenu tik nad tlemi. V tem primeru je bil cilj preprečiti neželene udarce celotnega sistema.


Rešitev: Svetovanje in preskusi so pripeljali do ustreznih strukturnih blažilnikov

ACE običajno sodeluje s strankami pri določanju ustrezne rešitve blaženja na podlagi podatkov o konstrukciji. Številne standardne rešitve je mogoče zasnovati tudi z uporabo orodij za izračun in konfiguracijo na spletni strani družbe ACE: www.ace-ace.de/de/berechnungen.html. Ker pa pri snemanju sodeluje oprema različnih tež in ker noben premik kamere ni enak, je v tem posebnem primeru hitro postalo jasno, da ne potrebujemo le visokokakovostne rešitve za blaženje, temveč tudi prilagodljivega dobavitelja. Kmalu je postalo jasno, da lahko podjetje ACE zagotovi oboje. Mark Fellinger v Kolbermoorju ni imel tehničnega strokovnjaka iz nemške prodajne mreže podjetja iz Langenfelda, na katerega bi se lahko obrnil. Namesto tega je k njemu prišel Hans-Jürgen Greindl, prodajni inženir družbe ACE, odgovoren za Avstrijo, saj je bila njegova pot s sedeža družbe ACE v Linzu najkrajša. Ko ga preizkus z majhnimi amortizerji ni povsem zadovoljil, je Hans-Jürgen Greindl dobil pravo idejo: "Ko sem videl lahke aluminij-titanove okvirje amortizerjev Hybris, mi je bilo jasno, da je mogoče nanje hitro in enostavno privijačiti tudi naše strukturne blažilnike TUBUS za vsak ovinek, praktično izdelane po meri." Strukturni blažilniki, zaradi svoje cevaste oblike znani kot TUBUS, so idealna alternativa hidravličnim malim in industrijskim amortizerjem, kadar pojemek ni nujno popolnoma linearen in natančen. Blažilniki TUBUS, ki so na voljo kot amortizerji v več kot 140 različnih izvedbah podjetja ACE, se uporabljajo za upočasnjevanje mas, zlasti v ekstremnih delovnih pogojih. "Z življenjsko dobo več kot milijon ciklov obremenitve so primerni tudi za veliko število pričakovanih udarcev, saj se morajo posamezni posnetki in sekvence zlasti na filmskih prizoriščih pogosto ponavljati," poudarja Hans-Jürgen Greindl.

Med številnimi različnimi blažilniki iz kopoliesterskega elastomera sta se partnerja odločila za radialne različice. Njihova prednost je, da upočasnjujejo še posebej mehko in tako zagotavljajo želeno gladko sliko. Na voljo so s hodi od 17 mm do 60 mm, zaradi svoje kompaktne zasnove pa jih je mogoče enostavno vgraditi v obstoječe konstrukcije. Majhne komponente lahko absorbirajo energije od 1,2 Nm/potek do 146 Nm/potek. Da bi dosegli ne le dober, temveč idealen rezultat, je ekipa tesno sodelovala pri iskanju modela TR83-50, ki je bil nazadnje uporabljen. Kot vsi predstavniki te družine ne potrebujejo vzdrževanja in so pripravljeni za vgradnjo, skorajda se ne segrevajo in zato zagotavljajo stalno učinkovitost blaženja. Z hodom 50 mm zdaj zagotavljajo blažilnike za vse premike kamere, ki lahko prenesejo posamezne obremenitve z absorpcijo energije do 45 Nm/hod. Za zadovoljnega Marka Fellingerja je moto podjetja IDEA VISION GmbH potrjen: "Nič ni tako dobro, da se ne bi dalo izboljšati." In veselimo se lahko akcijskih prizorov iz filmov, posnetih s pomočjo blažilnikov udarcev Hybris.

Več novic

V švicarskem znanstvenem središču Technorama lahko obiskovalci na 500 eksperimental...

Športni znanstveniki pri svojih projektih uporabljajo tudi hidravlične strojne elemente. Z...

Prevoz cepiva mRNA proti COVID-19 podjetja Biontech/Pfizer je pravi logistični izziv. Po eni stra...

Podjetje ACE Stoßdämpfer GmbH inženirjem poleg programske opreme za določanje velikost...

Družba ACE Stoßdämpfer GmbH zdaj inženirjem oblikovanja poleg programske opreme za kon...

Digitalizacija in pristop vitkega upravljanja v številnih podjetjih veljata za dobrodošlo shujšev...