Katalog

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

28.09.2023 00:09

PFISTERER za podjetje TenneT razvija prvo univerzalno vgradljivo rešitev za popravilo podmorskih kablov do 170 kV na svetu


Winterbach, Nemčija - 26.09.2023 -

Operater prenosnega omrežja TenneT je pri podjetju PFISTERER naročil razvoj univerzalnega rokava za popravilo podmorskih kablov. Ta univerzalna rešitev je namenjena hitremu in učinkovitemu popravljanju napak na kablih, ki se pojavijo z minimalnim naporom pri shranjevanju - povsem neodvisno od strukture ali proizvajalca uporabljenih kablov. Takšna rešitev je bila prvič na svetu izvedena. Za upravljavca prenosnega omrežja to ustvarja povsem nove možnosti za shranjevanje in popravila podmorskih kablov.

TenneT upravlja več kot trideset 155 kV in 220 kV izmeničnih podmorskih kabelskih platformnih omrežnih povezav v Severnem morju ob nemški in nizozemski obali, ki prenašajo električno energijo iz obnovljivih virov iz vetrnih elektrarn na morju na celino. v zadnjih 15 letih so bili za podmorske kabelske povezave uporabljeni številni različni tipi kablov z različnimi preseki žil in različnih proizvajalcev kablov. Da bi lahko popravili morebitne napake na kablu, so na zalogi rezervni kabli, tulci za popravilo posebej za uporabljeni kabel in rezervni deli za vsako posamezno povezavo. To zahteva veliko prostora za skladiščenje, ravnanje z njimi pa je izredno zapleteno.

Varnost v primeru poškodb s poenostavljenim upravljanjem skladiščenja
Da bi zmanjšali zapletenost ravnanja in skladiščenja na minimum ter bili hkrati optimalno opremljeni za primere poškodb, je družba TenneT pri podjetju PFISTERER naročila razvoj univerzalnega rokava za popravilo. Ta omogoča povezovanje kablov, ki se med seboj popolnoma razlikujejo. Ne glede na lastnosti, kot so proizvajalec kabla, materiali in prerez žile, je mogoče napake na podmorskih kablih popraviti hitro in učinkovito. "Univerzalna zasnova nam omogoča, da za vse podmorske kable uporabljamo en sam popravljalni tulec z minimalno potrebo po rezervnih delih. Tako lahko bistveno izboljšamo upravljanje zalog in smo dobro pripravljeni na morebitne poškodbe," pojasnjuje Dirk Hansen, vodja projekta za popravilo kablov pri podjetju TenneT.

Univerzalna rešitev za popravilo podmorskih kablov do 170 kV podjetja PFISTERER
Rešitev temelji na vgradnem tulcu iz epoksidne smole do 170 kV iz družine izdelkov Connex podjetja PFISTERER. Ta tehnologija se že uporablja na številnih vetrnih in naftnih ploščadih na morju kot povezava med kablom ploščadi in izvoznim kablom. Prav tako jo pogosto uporabljajo dobavitelji energije v kopenskem sektorju kot univerzalno rezervo za motnje. Poleg kompaktne in robustne zasnove je še posebej impresivna zaradi hitrega časa namestitve. Podjetje PFISTERER je do zdaj edini proizvajalec priključnih spojev iz epoksidne smole do 170 kV. "Kot pionirji na svetu smo prvi koncept popravila spojev podmorskih kablov za izmenični tok na morju v obliki vtičljive rešitve. Pri tem so ključni sestavni del naši spoji iz epoksidne smole. Zahvaljujoč tehnologiji vtičenja omogočajo hitro in učinkovito popravilo kablov različnih vrst," pojasnjuje Vukašin Basara, višji produktni vodja in vodja projekta za ta projekt. poleg razvoja in oblikovanja spojev za popravilo naročilo vključuje tudi izvedbo tipskih preskusov za mehansko in električno kvalifikacijo izdelka.
"S portfeljem izdelkov Connex smo kot pionir na trgu na morju pokazali, kako hitro in enostavno je mogoče povezati platforme na morju z vtičnimi visokonapetostnimi priključki. Zdaj želimo ta koncept uporabiti posebej za podvodne aplikacije," pravi Vukašin Basara in poudarja projekt.

Univerzalni remontni nastavek za podmorske kable do 245 kV
Poleg različice do 170 kV PFISTERER razvija tudi univerzalni remontni nastavek do 245 kV za podjetje TenneT. koncept je, da se ta oblikuje s sestavnimi deli, ki so čim bolj podobni 170kV rešitvi. Poudarek je tudi na osrednjem spojnem telesu za vse kabelske konstrukcije, ki lahko povezuje različne prereze in geometrije vodnikov. Trajanje projekta za razvoj in izdelavo prototipa je predvideno do konca leta 2024.


O podjetju PFISTERER
Leta 1921 je Karl Pfisterer v Stuttgartu ustanovil tovarno za posebne električne izdelke z namenom izboljšati svet prenosa električne energije. Skupina PFISTERER že več kot 100 let sledi tej zahtevi po kakovosti in tehnološkem vodstvu. Danes je PFISTERER eden vodilnih svetovnih strokovnjakov in sistemskih ponudnikov za energetsko infrastrukturo - s celotnim naborom kabelskih napeljav, tehnologije nadzemnih vodov in komponent za celotno prenosno verigo od proizvodnje do porabe energije. Z najsodobnejšimi proizvodnimi procesi in 1.200 zaposlenimi na 19 mednarodnih lokacijah in v petih tovarnah PFISTERER ne povezuje le električnih omrežij danes in jutri, temveč tudi pomembno prispeva k trajnostni in varni energetski infrastrukturi.

O podjetju TenneT
TenneT je vodilni evropski operater omrežja. Zavzemamo se za varno in zanesljivo oskrbo z električno energijo - 24 ur na dan, 365 dni na leto. Pomagamo oblikovati energetski prehod - za trajnostno, zanesljivo in cenovno dostopno energetsko prihodnost. Kot prvi čezmejni sistemski operater prenosnega omrežja načrtujemo, gradimo in upravljamo skoraj 25.000 kilometrov dolgo visokonapetostno in zelo visokonapetostno omrežje na Nizozemskem in v večjem delu Nemčije ter omogočamo delovanje evropskega energetskega trga s svojimi 17 povezovalnimi daljnovodi s sosednjimi državami. S prometom v višini 9,8 milijarde evrov in skupnimi sredstvi v višini 41 milijard evrov smo eden največjih vlagateljev v nacionalna in mednarodna električna omrežja na kopnem in na morju. Vsak dan 7.400 naših zaposlenih daje vse od sebe in v skladu z našimi vrednotami, kot so odgovornost, pogum in povezovanje, zagotavlja, da se lahko več kot 43 milijonov končnih odjemalcev zanese na stabilno oskrbo z električno energijo. Skupaj osvetljujemo pot naprej

Več novic


Winterbach, Nemčija - 06. februar 2024 - Siemensova družba Siemens Energy je uspešno certif...

Winterbach, Nemčija - 7. november 2023

Priobalna platforma DolWin kappa je bila u...

Karl-Heinz Pfisterer postane častni predsednik nadzornega sveta SE.

Winterbach, Nemčija - 15. junij 2023 -

Podjetje Pfisterer, vodilni ponudnik rešitev za en...

Distribucija in prenos energije sta že skoraj 100 let ključni kompetenci družbe PFISTERER. Kot st...

Od začetka leta je Küssnacht am Rigi nova osrednja lokacija za približno 160 zaposlenih v Švici. Za skupino PFISTERER, ki je v Švici zakoreninjena že desetletja, to pomeni začetek novega obdobja: v Küssnahtu združujemo naše oddelke, ki so bili prej v Maltersu in Altdorfu, v nov osrednji tehnološki in prodajni center.