Katalog

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

10.11.2023 01:11

PFISTERER podpira TenneT z enosmerno povezavo - Uspešno nameščena platforma na morju DolWin kappa

Winterbach, Nemčija - 7. november 2023

Priobalna platforma DolWin kappa je bila uspešno nameščena ob obali Spodnje Saške kot del projekta DolWin6 družbe TenneT za povezavo z omrežjem. V prihodnosti bo preoblikovala Izmenični tok (AC) iz treh vetrnih elektrarn s 155 kV na 362 kV in nato na 320 kV enosmernega toka (DC) ter ga nato prenaša na kopno skoraj brez izgub. Platforma je prva, ki ima v ta namen dve plinsko izolirani stikalni napravi (GIS). Pred tem je podjetje PFISTERER v Cádizu v Španiji uspešno izvedlo visokonapetostno testiranje VN napeljave Cádiz. Tudi operater prenosnega omrežja TenneT se pri podjetju DolWin kappa zanaša na priključne notranje visokonapetostne armature CONNEX iz družine izdelkov PFISTERER CONNEX.

DolWin6 je skupno že 13. priključek na omrežje na morju podjetja TenneT v Nemčiji. Operater prenosnega omrežja je vodilni v sektorju na morju v Evropski uniji. Novi 900-megavatni priključek bo z obnovljivo vetrno energijo iz Severnega morja oskrboval teoretično več kot milijon gospodinjstev in tako še dodatno okrepil zanesljivost oskrbe v Nemčiji in Evropi. Podjetje PFISTERER podpira projekt in generalnega izvajalca SIEMENS Energy, ki ga je pooblastil za gradnjo platforme - od celovitih inženirskih storitev in načrtovanja do nadzora namestitve kablov. PFISTERER je nato prevzel montažo visokonapetostnih armatur in končno visokonapetostno testiranje celotnega VN kabla. Med drugim je bilo vgrajenih približno 200 konektorjev CONNEX velikosti 6-S, tuljav iz epoksidne smole in povezovalnih omaric podjetja PFISTERER za trajno varen prenos energije.


Prva plinsko izolirana stikalna naprava za prenos enosmernega električnega toka
Na platformi pretvornika DolWin kappa sta prvič nameščena dva sistema GIS - eden za stran izmeničnega (AC) in drugi za stran enosmernega (DC) električnega toka pri povezavi podmorskega kabla na kopnem. To zagotavlja precejšnje prostorske prednosti znotraj platforme. Podjetje PFISTERER je najprej izračunalo tokovno nosilnost in energijsko obremenitev različnih kabelskih povezav - od priključka vetrne elektrarne znotraj platforme prek sistema GIS na 155 kV ravni do transformatorja in od tam do drugega sistema GIS na strani 362 kV DC. Podjetje PFISTERER je tako lahko zagotovilo podporo pri načrtovanju in izbiri notranjih kablov ter pri časovno optimiranem načrtovanju vseh postopkov namestitve. Podjetje PFISTERER je nadzorovalo in dokumentiralo namestitev kablov na kraju samem, tako v Cadizu kot na morju v Severnem morju, nato pa je koordiniralo in izvedlo namestitev VN priključkov in spojev iz epoksidne smole. Na podlagi obstoječih projektnih izkušenj v segmentu platform na morju so bili delovni postopki polaganja kablov optimizirani in prilagojeni izzivom projekta.
To je omogočilo obvladovanje zapletene logistike in kratkega časovnega načrta projekta. PFISTERER podpira TenneT s priključkom DC - uspešno nameščena platforma na morju DolWin kappa.

VN preskus čez noč
Končnivisokonapetostni preskus zagotavlja celovitost sistemov na napetostnih ravneh 155 kV in 362 kV, potem ko so končane vse instalacije na kopnem . Da ne bi ovirali drugih del na ploščadi, so bili ti preskusi opravljeni ponoči. Za dovod preskusne napetosti je bila na ploščad s preskusnim kablom priključena mobilna preskusna prikolica s PFISTERERjevo pušaro in plinsko izoliranim kolenskim spojem. Ekipa PFISTERER je izdelala tudi ustrezno povezavo za 362 kV GIS v pretvorniški sobi platforme. Spojke in kable je bilo treba večkrat prestaviti, da so se preizkusile vse tri faze. Platforma je bila dokončno predana marca 2022. Avgusta 2022 je začela pot prek Rotterdama do Severnega morja, kjer je bila nameščena 45 km od obale.

Uspešna kabelska povezava na odprtem morju
Za povečanje redundance in varnosti omrežja bo platforma DolWin kappa na morju povezana s sestrsko platformo DolWin beta. Tako kot pri projektu DolWin gamma je PFISTERER to izvedel s 155 kV mostno povezavo Feltoflex. Med obema platformama je bilo napeljanih približno 2 kilometra kablov, ki so bili povezani z uporabo spojev iz epoksidne smole in konektorjev CONNEX . Poleg namestitve na morju je družba PFISTERER sodelovala tudi pri končnem testiranju VN kabelskih povezav.

Družba TenneT se pri svojih projektih na morju že dolgo zanaša na varne in preizkušene VN priključke CONNEX podjetja PFISTERER. Uporabljajo se v omrežnih priključkih DolWin alfa, DolWin beta, DolWin gama in DolWin epsilon ter na platformah na morju in več satelitskih platformah. Siemens Energy je generalni izvajalec, odgovoren za gradnjo platforme DolWin kappa. Skupina PFISTERER je zagotovila podporo s svojimi lokalnimi ekipami in podružnicami v Španiji, Nemčiji in Švici.

Več novic


Winterbach, Nemčija - 06. februar 2024 - Siemensova družba Siemens Energy je uspešno certif...


Winterbach, Nemčija - 26.09.2023 -

Operater prenosnega omrežja TenneT je pri podjet...

Karl-Heinz Pfisterer postane častni predsednik nadzornega sveta SE.

Winterbach, Nemčija - 15. junij 2023 -

Podjetje Pfisterer, vodilni ponudnik rešitev za en...

Distribucija in prenos energije sta že skoraj 100 let ključni kompetenci družbe PFISTERER. Kot st...

Od začetka leta je Küssnacht am Rigi nova osrednja lokacija za približno 160 zaposlenih v Švici. Za skupino PFISTERER, ki je v Švici zakoreninjena že desetletja, to pomeni začetek novega obdobja: v Küssnahtu združujemo naše oddelke, ki so bili prej v Maltersu in Altdorfu, v nov osrednji tehnološki in prodajni center.