Katalog

ACE Stoßdämpfer GmbH

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

18.03.2024 01:03

Oblikovanje pri preskusu padca: Mladi strojniški talent se zanaša na blažilnike podjetja ACE

Pri testiranju invalidskih vozičkov proizvajalci iz razumljivih razlogov igrajo varno. Zato trije strojni inženirji niso tvegali, ko jim je priznano podjetje Meyra naročilo razvoj naprave za testiranje padcev invalidskih vozičkov - pri zaščiti svoje zasnove so se zanesli na miniaturne blažilce udarcev podjetja ACE.

Arne Hankemeier, Julian Raimann in Tobias Ridder so se kot državno certificirani tehniki, specializirani za strojništvo, usposabljali na Felix-Fechenbach-Berufskolleg v Detmoldu. Volker Geise je tam odgovoren za pedagoško vodenje. Kot nam je zagotovil, je pri specializaciji strojništva na tehnični šoli velik poudarek na praktično usmerjenem delu. Zato je pozdravil načrt svojih treh diplomantov, da bodo v okviru svoje zaključne naloge tesno sodelovali z družbo MEYRA GmbH, ki je del mednarodno dejavne skupine MEYRA iz Kalldorfa. Podjetje je eden vodilnih svetovnih proizvajalcev visokokakovostnih invalidskih vozičkov in se je uveljavilo tudi kot dobavitelj rehabilitacijskih pripomočkov. V skladu s svojo trditvijo "Premikamo ljudi" zaposleni v podjetju MEYRA podpirajo in motivirajo številne invalide po vsem svetu, da dosežejo večjo mobilnost in neodvisnost. Podjetje MEYRA združuje strokovno znanje in izkušnje posameznih ključnih kompetenc, da bi pridobilo nove poglede in razvilo inovativne rešitve. Stalni dialog s prizadetimi in strokovnjaki s področja medicine, terapije in nege ter tesno sodelovanje s trgovci z medicinsko opremo omogočajo razvoj v prakso usmerjenih izdelkov.

Ta celostni in v prakso usmerjeni pristop podjetja MEYRA je bil zelo skladen z učno skupino na Felix-Fechenbachs-Berufskolleg, pot do naslednje generacije tehnikov pa tako ali tako ni daleč. Tobias Ridder, eden od treh mlajših zaposlenih, namreč dela kot inženir oblikovanja v oddelku proizvodnje po meri proizvajalca invalidskih vozičkov. Skupaj z Arnejem Hankemeierjem in Julianom Raimannom je kot zaključni projekt razvil stojalo za testiranje padcev invalidskih vozičkov, ki je namenjeno predvsem testiranju nosilnosti novih modelov.


Zahtevana visoka nosilnost

Ta preskusna naprava je zasnovana tako, da je vsak preskusni primerek obremenjen z največjo dovoljeno težo in zapelje v preskusno stojalo. Zadevni invalidski voziček se nato pritrdi na prijemalo in dvigne s pomočjo pnevmatike, po odpenjanju pa se spusti z vnaprej določene višine. Da bi ublažili silo udarne plošče dvižne naprave in zaščitili konstrukcijo, so si trije tehniki zamislili vgradnjo amortizerjev. Navsezadnje ni bilo treba dokazati le stabilnosti invalidskih vozičkov, temveč je morala biti stabilna tudi sama preskusna naprava, ki je ni bilo treba popravljati že po nekaj ciklih. Še en argument v prid hidravličnim blažilnim elementom je bil, da zaradi svojih linearnih lastnosti nimajo učinka odboja. To zagotavlja, da se že tako dolgotrajen padajoči preskus ne podaljša preveč. "Zaradi predstavitve podjetja ACE Stoßdämpfer GmbH, ki smo se je lahko udeležili v okviru pouka, smo vedeli, da amortizerji ne rešujejo bolje le nalog, ki so jim namenjene z vidika njihovih lastnosti blaženja.prispevajo tudi k temu, da je testiranje tišje kot na primer pri blaženju z jeklenimi vzmetmi ali gumijastimi odbojniki," se spominja Arne Hankemeier. Ker je mogoče potencialne primere kadar koli prikazati na domači strani www.ace-ace.de in ustrezne izdelke tudi neposredno naročiti, se je študentska ekipa obrnila na podjetje ACE v Langenfeldu. Na njihovo veselje prodajni inženirji niso le potrdili projektnih podatkov študentov, temveč so jim brezplačno zagotovili tudi vzorce štirih majhnih amortizerjev. Takšen pristop je v podjetju ACE že vrsto let standardna praksa, saj je podjetje ugotovilo, da takšni podporni ukrepi in sodelovanje z mladimi akademiki in tehničnimi fakultetami pogosto vodijo do inovativnih rešitev in celo novih serij izdelkov. Nenazadnje imata tako proizvajalec invalidskih vozičkov MEYRA kot podjetje ACE kot dobavitelj vseh vrst rešitev za blaženje enak cilj: strankam zagotoviti svetovanje in podporo, da lahko čim več naredijo samostojno.


Hidravlični blažilni elementi rešujejo težave

Ko je ekipa prejela štiri mini blažilnike MC25EUM podjetja ACE, se je vse zgodilo zelo hitro: hidravlični elementi so zaradi svoje kompaktne zasnove predestinirani za hitro vključitev v obstoječe zasnove. Amortizerji, ki so na voljo v različicah z valjujočo membrano in brez nje, optimizirajo široko paleto strojev s hitrim in nedestruktivnim zaviranjem mas. Kupci lahko izbirajo med nastavljivimi in samonastavljivimi različicami. V primeru podjetja Detmold so bili uporabljeni samonastavljivi tipi. Zunanja telesa blažilnikov, ki so izdelana iz trdnega materiala, so napolnjena s temperaturno stabilnim oljem in imajo vgrajen tudi fiksni omejevalnik. Strojni elementi prav tako ne potrebujejo vzdrževanja. Uporabljeni modeli so primerni za absorpcijo energije 2,8 Nm/potek pri hodu 6 mm. Skupinsko delo treh diplomantov poklicne šole je med celotnim projektom delovalo odlično. Tobias Ridder je bil odgovoren za oblikovanje, Arne Hankemeier in Julian Raimann pa za postavitev in dokumentacijo. Integracija štirih sestavnih delov iz podjetja ACE je bila na koncu majhna vaja, pravi Arne Hankemeier in poda naslednji pozitiven zaključek: "S finim navojem smo lahko natančno izvedli nastavitev in jo z varovalno matico zanesljivo zadržali v nastavljenem položaju. Blažilniki zanesljivo, tiho in hitro blažijo dovoljeno obremenitev ter v celoti izpolnjujejo svoj namen. Imamo tudi pozitivno izkušnjo, da je mogoče skoraj neslišno in brez odboja upočasniti velik tovor v najmanjšem prostoru."


Več novic

Digitalizacija in pristop vitkega upravljanja v številnih podjetjih veljata za dobrodošlo shujšev...

Pri testiranju invalidskih vozičkov proizvajalci iz razumljivih razlogov igrajo varno. To...

22.12.2023 01:05

Varnostni amortizerji
Strokovnjaki za ustavitev v sili praznujejo premiere v filmu in televiziji
Ko gre za tehnologijo industrijskega dušenja, je družba ACE eden prvih naslovov za večino inženirjev in oblikovalcev po vsem svetu. Ne glede na poizvedbe, ki jih imajo strokovnjaki v teh dneh, podjetje ACE vedno hitro odgovori nanje, bodisi prek spleta bodisi prek osebnega stika na kraju samem.

Pri oblikovanju invalidskih vozičkov je še veliko prostora za izboljšave. To dokazuje enosledni v...

Razbremenitev med rokovanjem in predelavo: univerzalni vijačnik s plinsko vlečno vzmetjo in strukturnimi blažilniki podjetja ACE