Katalog

Comet Yxlon GmbH

Comet Yxlon GmbH

  • ISO 9001:2015

Comet Yxlon GmbH

  • ISO 9001:2015

18.01.2024 01:01

Z računalniško tomografijo lahko pogledamo milijone let nazaj v Zemljino zgodovino

Na plošči sedimenta iz holsteinske skale je bilo treba z računalniško tomografijo analizirati vsebnost fosilov. Tehnologija računalniške tomografije je dala rezultate, ki jih nihče ni pričakoval.

Geoznanosti in zlasti paleontologija odpirata okna v preteklost našega planeta in zagotavljata informacije o spremembah našega življenjskega okolja v milijonih let. Vrste, ki so morda že zdavnaj izumrle, slikajo podobo življenja davno pred pojavom človeštva v okolju in rastlinstvu, ki se drastično razlikuje od današnjega. Naše domišljije ne spodbujajo le najdbe dinozavrov, temveč tudi fosili v mikrometrskem območju, ki dokazujejo ogromne spremembe, ki jih je doživel naš planet. In osupli smo nad spoznanji, ki so jih znanstveniki že pridobili, in nad sklepi, ki jih lahko potegnemo o naši prihodnosti.

Dr. Ulrich Kotthoff, vodja paleontologije na Leibnizovem inštitutu za analizo sprememb biotske raznovrstnosti v Hamburgu, in skupina raziskovalcev z Oddelka za mikropaleontologijo Univerze v Hamburgu, Foraminifera.eu Labs in LIB pred kratkim obiskali tovarno aplikacij Comet Yxlon in si ogledali, kaj lahko današnja rentgenska tehnologija naredi za njihove raziskave. S pomočjo računalniške tomografije je bilo treba analizirati sedimentno ploščo holsteinske kamnine, posebnega peščenjaka, ki ga najdemo predvsem v vzhodnem Schleswig-Holsteinu, glede vsebnosti fosilov.

Doslej so takšne raziskave večinoma izvajali z uničenjem kamnine, vendar to vedno pomeni tveganje poškodovanja fosilov, ki jih ta vsebuje. Nedestruktivna preiskava je zato privlačna alternativa, če je mogoče doseči potrebno ločljivost. Nove tehnološke možnosti so dejansko omogočile rezultate, ki jih nihče ni pričakoval: Jasno so bili vidni ne le večji polži, temveč tudi kopica milimetrskih lupin foraminifer. Foraminifere so enocelični organizmi, ki se pojavljajo v morskih habitatih, kot so oceani ali slana močvirja. Najstarejše najdene foraminifere so stare približno 540 milijonov let. Znanstveniki lahko iz njihovih lupin razberejo najmanjše spremembe ustreznih okoljskih pogojev in tako pogledajo daleč nazaj v podnebje in razvoj morja.

Več novic

od 24.01. - 26.01.2024

Nepcon Japonska 2024

Na letošnjem sejmu Productronica bomo v torek, 14. novembra, ob 15. uri na naši stojnici B2.454 predstavili novost in nov 3D rentgenski sistem, ki smo ga razvili posebej za zahtevni trg polprevodnikov.

vzpon e-mobilnosti je v zadnjih letih spodbudil izjemno rast trga baterij, ki ji ni videti konca....

Yxlon postane komet Yxlon. Na letošnjem sejmu Control je proizvajalec rentgenskih in CT ko...

Yxlon postane komet Yxlon. Na letošnjem sejmu Control je proizvajalec rentgenskih in CT kontrolnih sistemov napovedal, da se bo 8. septembra 2022 preimenoval v Comet Yxlon. Nova blagovna znamka poudarja dolgoletno povezanost podjetja Yxlon s Cometom, vodilnim svetovnim podjetjem za inovativne tehnologije, ki se osredotoča na plazemsko in rentgensko tehnologijo