Katalog

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

05.03.2024 01:03

CMM ZEISS PRISMO nove generacije skrajša trajanje merilnega programa za 74 odstotkov

ZEISS in Starrag vstopata v novo obdobje zagotavljanja kakovosti v letalski industriji

Družba ZEISS v okviru pilotnega projekta, ki ga je izvedla družba Starrag, prikazuje zmogljivost nove CMM ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis: CMM, opremljena s paketom ZEISS CMM Acceleration Mode for Aerospace Applications, se ponaša z visoko natančnostjo merjenja in visoko produktivnostjo. Bistveno krajši čas definiranja osi vrtljive mize za 80 % in optimizirana interakcija s programsko opremo ZEISS CALYPSO so le nekatere od številnih prednosti.

Skupina Starrag s sedežem v Rorschacherbergu v Švici proizvaja obdelovalne centre za proizvodne rešitve, ki se ukvarjajo s turbinskimi lopaticami, lopaticami in drugimi sestavnimi deli. Glavni poudarek je na aplikacijah v letalski in vesoljski industriji. Natančnost je v tej industriji ključnega pomena, zahteve glede natančnosti meritev pa so v zadnjih letih postale veliko strožje. Naraščajoče in zelo raznolike potrebe strank po vsem svetu zahtevajo, da podjetje Starrag zagotavlja zelo učinkovite meritve, ki zagotavljajo zelo hitre, zelo natančne in lahko ponovljive rezultate.

V tem pilotnem projektu je bil v preskusnem laboratoriju za izvajanje ključnih in zahtevnih meritev uporabljen aparat ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis. Podjetje Starrag je bilo nad rezultati meritev zelo navdušeno. Roland Ziltener, vodja oddelka za upravljanje kakovosti v podjetju Starrag, je na kratko povedal: "Tradicionalno je natančnost pri merilni tehnologiji počasna. Toda pri modelu ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis s pospeševalnim načinom ZEISS CMM za uporabo v letalstvu in vesolju je ravno obratno." Ziltener z nasmehom pojasni: "Njegove stranke se vedno odzovejo "fascinirano in rahlo šokirano", ko vidijo, kako natančno in hitro deluje ta CMM nove generacije.

Roland Ziltener Vodja upravljanja kakovosti, skupina Starrag Hitrost in natančnost sta si včasih nekoliko nasprotovali, dokler nismo namestili nove generacije naprave ZEISS PRISMO fortis.
Nov pristop za uporabo z vrtljivo mizo
ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis je opremljena z zelo dinamično vrtljivo mizo, ki bistveno skrajša čas merjenja. Paket ZEISS Acceleration Mode for Aerospace Applications združuje tudi dve možnosti merjenja z vrtljivo mizo ZEISS VAST Rotary Table (ZVR) in ZEISS VAST Rotary Table Axis (ZVRA). Z izboljšanjem hitrosti pozicioniranja vrtljive mize in hitrosti določanja osi ponujata nov pristop k aplikacijam z vrtljivo mizo. ZVRA skrajša čas definiranja osi s 60 na 12 sekund. To pomeni izjemen 80-odstotni prihranek časa pri postopku, ki ga podjetje Starrag izvaja za vsak obdelovanec. Večja hitrost pozicioniranja pomeni tudi, da je potrebnih manj sond. To pomeni, da meritve niso le hitrejše, temveč tudi bolj prilagodljive. V smislu medsebojne podpore sta si družbi ZEISS in Starrag izmenjali podatke o geometriji in sodelovali pri razvoju učinkovitih rešitev za spremljanje kontur, s katerimi je mogoče še bolje obdelati zahtevne geometrije. Družba ZEISS je družbi Starrag pomagala tudi v praksi z usposabljanjem in podporo.

Izvajanje nove rešitve na lokaciji je potekalo nemoteno. Pri tem se je podjetje Starrag lahko sklicevalo tudi na svoje dolgoletne izkušnje s programsko opremo ZEISS CALYPSO. Tako je na primer že zagotovljeno preprosto učenje programiranja obrisov, seznanjanje ekipe z najnovejšo različico programske opreme in različnimi nadgradnjami novega sistema ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis pa po Ziltenerjevih besedah "sploh ni bilo težko". Podjetje Starrag se ne zanaša le na preproste ocene obdelovancev "uspešno/neuspešno", temveč tudi na visokokakovostne povratne informacije za določanje učinkovitosti stroja: ZEISS CALYPSO izpolnjuje te zahteve, saj zagotavlja zelo natančne in ponovljive rezultate, hkrati pa zagotavlja podatke in grafike, potrebne za nadaljnji razvoj. S preprosto analizo rezultatov programska oprema olajša komunikacijo med podjetjem Starrag in dobavitelji, saj zagotavlja "zelo dobro podlago za razpravo" o odstopanjih in rešitvah.

Meritve so zdaj za 74 % hitrejše z zadostno natančnostjo
Pilotni projekt je pokazal predvsem jasno povečanje produktivnosti. Ziltener ugotavlja, da lahko podjetje Starrag izmeri več sestavnih delov v krajšem času in "z enako natančnostjo, kot smo jo imeli prej". Najočitnejši primer povečanja proizvodnje je, da podjetje Starrag potrebuje 74 % manj časa za dokončanje standardnega programa za merjenje turbinskih lopatic. Včasih je program trajal 4 minute in 30 sekund, pri čemer je bil poudarek na ponovljivosti. Danes potrebuje le še 70 sekund, da zagotovi natančne in ponovljive rezultate. To podjetju omogoča večjo prožnost pri izbiri parametrov in obdelovancev, ki jih je treba izmeriti. Z velikim številom turbinskih lopatic in profilov, ki jih je treba izmeriti, se koristi bistveno povečajo. Ziltener pojasnjuje, da nova generacija merilnika ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis z visoko natančnostjo merjenja pri visoki hitrosti "osupne vse končne stranke na kraju samem", saj sta ti dve lastnosti prej vedno veljali za nasprotujoči si.

Po Ziltenerjevih besedah nova funkcija ZEISS PowerSaver "močno prispeva k naši sposobnosti varčevanja z energijo" - trajnostna prednost, ki je zaradi trenutne energetske krize še toliko pomembnejša. Funkcijo ZEISS PowerSaver je enostavno upravljati in jo je treba programirati le enkrat. Ta funkcija zmanjša porabo na nič v času uporabniško določenih izpadov in deluje samodejno v ozadju. Z novim sistemom, ki temelji na laserju, je mogoče v primeru nevarnosti samodejno zmanjšati hitrost in jo nato ponovno povečati.
Ta kombinacija varnosti in učinkovitosti zagotavlja visoko raven varnosti delovanja, kar je seveda ključna prednostna naloga podjetja Starrag. Nalaganje in upravljanje sta tako ne le varna, temveč tudi enostavna in priročna za delovno osebje. Nenazadnje nova generacija družine ZEISS PRISMO navdušuje s številnimi ergonomskimi inovacijami, kot je tanjša nadzorna plošča s posebnim držalom za boljše rokovanje z obdelovanci in splošno izboljšano dostopnostjo.

Z napravo ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis s pospeševalnim načinom CMM ZEISS za uporabo v letalski in vesoljski industriji se družba Starrag osredotoča na nadaljnji dolgoročni uspeh pri zagotavljanju kakovosti. Za podjetje to ni le vprašanje doseganja določenih rezultatov za določen obdelovanec. "Te rezultate in podatke moramo znati interpretirati" in nato "o njih razpravljati z našimi notranjimi in zunanjimi partnerji," pravi Ziltener. S programsko opremo ZEISS CALYPSO pilotni projekt podpira preprosto dokumentiranje in vizualizacijo rezultatov, tudi za nestrokovnjake. Zaradi večplastnega koncepta programske opreme ZEISS CALYPSO so te funkcije dostopne širokemu krogu ljudi. Hkrati programska oprema ponuja tudi podrobnejše možnosti za bolj specializirane uporabnike. Zaključek: Podjetje Starrag je s tem pilotnim projektom že postavilo nove standarde na področju zagotavljanja kakovosti. Tesno sodelovanje z družbo ZEISS, ki temelji na vzajemni izmenjavi, ponuja veliko razvojnih možnosti za prihodnost.

Več novic

Bodite na tekočem z dinamičnim svetom avtomobilske industrije in elektromobilnosti! Pridobite eks...

26.03.2024 01:05

Diamond!Scan® družbe ZEISS

Diamanti za meroslovce

Želite sondo, pri kateri se material ne nabira niti pri mehkih...

21.03.2024 01:00

ZEISS OmniFix CT flex

ZEISS OmniFix CT flex
Za težke, velike in obsežne komponente


Področje...

Digitalni dogodek od 15. do 19. aprila 2024

Temperatura vpliva na vse komponente, ki so vključene v postopek merjenja. Pri tem ima posebno po...

ZEISS PRISMO je že več kot 30 let ena od najnatančnejših CMM na trgu, ki dosega zanesljive...