Katalog

norelem Normelemente GmbH & Co. KG

norelem Normelemente GmbH & Co. KG

  • DIN EN ISO 9001:2015

norelem Normelemente GmbH & Co. KG

  • DIN EN ISO 9001:2015

05.05.2023 01:05

Spojke za gredi iz podjetja norelem

Od preprostih pogonov do kompleksnih pogonov za pozicioniranje

Natančen prenos navora, dušenje vibracij in nadzor gibanja - sklopke podjetja norelem so vsestranske in na voljo v različnih izvedbah. Med njimi so kovinske mehove spojke, elastomerne kleščne spojke, vzmetne palične spojke, križne drsne spojke in toge spojke.

Gredne spojke povezujejo dve gredi ter prenašajo vrtilne gibe in navor z gonilne gredi na pogonsko gred. Gredi sta povezani s togo ali gibljivo povezavo. Večinoma so linearne povezave gredi izvedene s fleksibilnimi grednimi sklopkami. Gredne spojke se uporabljajo tudi za izravnavo aksialnih in radialnih neskladij gredi in kotnih pogreškov ter za blaženje vibracij in udarcev.

Uporaba norelemskih spojk

Gredne spojke se uporabljajo na najrazličnejših področjih in v različnih izvedbah: od preprostih pogonov v strojnih orodjih, pakirnih in tekstilnih strojih do kompleksnih pozicijskih pogonov v krmilni in regulacijski tehniki. Delimo jih na dve funkcionalni področji. Na eni strani so aplikacije, pri katerih je v ospredju prenos navora in moči, npr. v črpalkah, transportnih sistemih in mešalnikih. Na drugi strani pa obstajajo aplikacije za nadzor položaja in gibanja, pri katerih gre za natančen prenos vrtilnih gibov s pozicijsko natančnostjo, npr. v servo in koračnih motorjih za linearne osi.

Razpoložljive izvedbe

Norelem ponuja gredne spojke kot kovinske mehove in elastomerne kremplje ter vzmetne, prečno-drsne in toge spojke. Izbira zasnove je odvisna predvsem od moči, ki se prenaša, in povezave, ki jo je treba uravnotežiti. Pomemben dejavnik je tudi vrsta montaže. Na primer, obstajajo izvedbe z vpenjalnimi pesti in odstranljivimi vpenjalnimi pestmi, ki so pri togih sklopkah zarezane in razcepljene. Spojke z odstranljivimi, deljenimi vpenjalnimi pestiči je mogoče vgraditi radialno. Za vgradnjo ali zamenjavo sklopke ni treba razstaviti gredi in pogona.

Gredne spojke so skoraj brez vzdrževanja. Le pri elastomernih sklopkah s kremplji so poliuretanske zvezde sklopke podvržene obrabi zaradi staranja in obremenitve. Vendar je zvezdice mogoče preprosto zamenjati, ne da bi bilo treba zamenjati celotno sklopko.

Kovinske mehove sklopke so izdelane iz nerjavnega jekla in aluminija, pri čemer je kovinski meh izdelan iz nerjavnega jekla, pesta pa iz aluminija in nerjavnega jekla. Spojke so vgrajene z vpenjalnimi pesti ali odstranljivimi vpenjalnimi pestmi. Na voljo so za gredi premera od 3 do 70 mm in prenašajo navor od 0,5 do 1500 Nm.

Elastomerne krempeljne spojke so izdelane iz aluminija in nerjavnega jekla, zvezda spojke je iz poliuretana. Montaža je izvedena z vpenjalnimi pesti ali odstranljivimi vpenjalnimi pestmi. Elastomerne kleščne spojke norelem so na voljo za gredi premera od 3 do 60 mm. Prenašajo lahko navor od 0,7 do 525 Nm.

Vzmetne palične spojke so izdelane iz aluminija in nerjavnega jekla. Montirajo se z vpenjalnimi pesti ali odstranljivimi vpenjalnimi pestmi. Vzmetne palične spojke so zasnovane za premere gredi od 3 do 35 mm in navor od 3 do 130 Nm.

Križne drsne spojke so izdelane iz aluminija in jih je mogoče preko vpenjalnih puš namestiti na gredi premera od 3 do 14 mm. prenašajo navor od 1 do 7 Nm.

Trdne spojke so izdelane iz jekla in nerjavnega jekla. Način montaže je z režami in razcepki. Na premeru gredi od 8 do 85 mm se lahko prenašajo navori od 16 do 2250 Nm.

Več novic

Tovornjak, poln inovacij

20.03.2024 01:05

Pametni izdelki norelem
Rešitev za postopke strojne obdelave brez napak
Novost pri podjetju norelem: Linearna valjčna vodila
Hitro odpenjalne sponke kot povezovalni elementi v sistemu hitre zamenjave norelem

30.10.2023 01:05

Inženirski novinec 2023
Trije kandidati v razburljivem finalu v Motku, zmagovalne ekipe - powered by norelem
Izkusite nove in preizkušene izdelke norelem v živo