Katalog

Irlbacher Blickpunkt Glas GmbH

Irlbacher Blickpunkt Glas GmbH

  • DIN ISO 9001:2015
  • DIN ISO 50001:2018

Irlbacher Blickpunkt Glas GmbH

  • DIN ISO 9001:2015
  • DIN ISO 50001:2018

23.09.2022 00:09

Steklo kot nosilni material za elektronske komponente

Zakaj potrebujete tiskana vezja, če lahko elektroniko tiskate tudi na steklo? Skupina Irlbacher že več kot 80 let obdeluje posebno steklo za različne industrije. S patentirano tehnologijo Impatouch podjetje iz Schönseeja v različnih aplikacijah dokazuje, da je mogoče hrbtno stran stekla uporabiti kot nosilec vezja in da je mogoče elektroniko namestiti neposredno na steklo

Družinska skupina podjetij Irlbacher, ustanovljena leta 1935 v kraju Schönsee
v Zgornjem Pfalzu, je danes svetovni specialist na področju steklarske tehnologije.

Na desetih hektarjih več kot 600 zaposlenih z največjo natančnostjo obdeluje več kot 50 vrst stekla - za higienske vmesnike HMI, plemenito notranjo in zunanjo razsvetljavo, elegantne kaminske pečielegantne peči, estetska gradbena tehnologija, funkcionalni sanitarni predmeti ali mikrometrska natančnost za predelovalno industrijo. Podjetje z več kot 40-odstotno izvozno kvoto dobavlja v več kot 50 držav po vsem svetu. Podjetje Irlbacher se je že zdavnaj razvilo v ponudnika rešitev za kompleksne sklope na osnovi stekla. Osnova za to je lasten sklop modularnih rešitev, ki ga sestavlja ducat izpopolnjenih tehnoloških platform.

Od dobavitelja stekla do elektronike na steklu

Podjetje je oktobra 2007 začelo razvijati lastno elektroniko. Lastna ekipa osmih ljudi, ki se ukvarja z razvojem strojne in programske opreme ter postavitvijo vezij in jo vodi Andreas Bodensteiner, ustvarja "stekleno elektroniko" prihodnosti, saj je podlaga kompleksna.
Podjetje se je že zdavnaj razvilo iz dobavitelja steklenih delov v ponudnika sistemskih rešitev.
Günther Irlbacher, direktor v četrti generaciji, prekipeva od idej: "Sprednje plošče iz stekla so preprosto videti elegantno, so bolj odporne na praske kot pleksi steklo in predstavljajo visoko vrednost.

Za sprednjo ploščo pa so se stvari zapletle: senzorje je bilo treba pritrditi in ožičiti, dodatno vezje za obdelavo signalov je zahtevalo rešitev za montažo, zaščita EMC pa ni bila ravno neproblematična."Irlbacher s svojo linijo izdelkov Impatouch dokazuje, da je to veliko enostavneje, ceneje in tudi okolju prijazneje: senzorji in vodniki so natisnjeni neposredno na steklo - ni potrebe po tiskanem vezju in zaradi tega načela se težave z EMC na kablih senzorjev dotika sploh ne pojavljajo.

Steklo postane tiskano vezje

Postopek je pravzaprav zelo preprost.
Steklo kot oblikovni element služi tudi kot nosilni material za vse elektronske komponente. Kapacitivni senzorski elementi in poti vodnikov so natisnjeni neposredno na hrbtno stran steklene sprednje plošče Impatouch; steklo samo tako postane vezje. Ker so prevodne sledi za oblikovno plastjo, niso vidne od zunaj
. Natisnjeni vodniki in oblikovni sloj se nato zažgejo, steklo pa se hkrati spremeni v kaljeno varnostno steklo.