Katalog

FLUX-GERÄTE GmbH

FLUX-GERÄTE GmbH

  • ISO 9001:2015

FLUX-GERÄTE GmbH

  • ISO 9001:2015

16.05.2022 01:05

Varčnejše delo z modularnimi črpalkami

Zanesljivo pridobivanje surovin za proizvodnjo mila

Za proizvodnjo mil je treba zagotoviti različne osnovne materiale za samodejno nadaljnjo obdelavo, odvisno od recepture. Paleta sega od lahkih olj ali parfumskih osnov do poltrdnih maščob in barvnih suspenzij ter čvrstih voskov. Po proizvodnji je treba odstraniti ostanke, ki so včasih korozivni in abrazivni. Modularne in robustne bobenske in zračne membranske črpalke so primerne za vse te aplikacije, saj nežno in zanesljivo prenašajo najrazličnejše medije.

Danes je velika večina različic mila izdelana po posebnih receptih iz številnih posameznih sestavin. To se začne z izbiro surovin za dejanski postopek mehčanja in nadaljuje z dodatki, kot so negovalne snovi, barvne paste ali voski in celo sestavine parfumov. Vse komponente imajo različne lastnosti glede viskoznosti, kemičnih lastnosti ali plamenišča. Kljub temu jih je treba iz dostavnih zabojnikov zanesljivo in varno dovajati v avtomatsko proizvodnjo. Skupina Kappus, tradicionalno podjetje, ustanovljeno leta 1848, letno proizvede 20.000 ton osnovnega mila. V ta namen se podjetje pri proizvodnji trdnega mila v Heitersheimu zanaša na preizkušene črpalke Flux, saj modularna zasnova črpalke in pogona omogoča, da se za ustrezen medij vedno nastavi prava konfiguracija črpalke.

Prilagodljive črpalke prenašajo najrazličnejše surovine
Sodobna proizvodnja mila je večinoma samodejna in posamezne sestavine meša v želeni izhodni izdelek v skladu s specifikacijami. V ta namen je treba ustrezne surovine in dodatke, ki so dobavljeni v različnih posodah, prenesti v proizvodne rezervoarje. Kljub raznolikosti snovi se pri proizvajalcu mila v Heitersheimu uporabljajo le trije različni modeli črpalk. Ulrich Kneip, vodja tehnološkega oddelka v podjetju Kappus, pojasnjuje, zakaj: "Dve črpalki v sodih tipa F 430 S in FP 42 4S ter zračna membranska črpalka FDM 25 S/ TT iz nerjavečega jekla nam zagotavljajo potrebno pasovno širino za vse snovi, ki se uporabljajo v proizvodnji, in tako drastično zmanjšujejo napor za shranjevanje rezervnih delov, navodila za uporabo in rezervne črpalke. Zaradi modularne zasnove črpalke in pogonskega motorja lahko po potrebi hitro zamenjamo dele. Po potrebi lahko na primer običajni pogon hitro zamenjate z eksplozijsko varnim modelom ali pa uporabite močnejši motor za zelo viskozne tekočine, da dosežete želeno hitrost pretoka. Poleg enostavne zamenjave motorja je tudi hitra demontaža za čiščenje prednost, ki je ne gre podcenjevati, da se lahko prilagodljivo odzovemo na spreminjajoče se komponente izdelka."

Prefinjena tehnologija črpalk
Modularni sistem ponuja pogone črpalk od preprostih komutatorskih motorjev do brezkrtačnih motorjev za praktično neprekinjeno delovanje brez obrabe, do trifaznih motorjev z zobniki ali pogona na stisnjen zrak. Na zahtevo lahko motorje dobavimo tudi z nastavitvijo hitrosti, npr. za neskončno uravnavanje pretoka v vsakem trenutku. Vsi pogoni so nameščeni na vrhu gredi pogonske gredi v obeh črpalnih enotah in priviti z eno samo matico. Zato jih je mogoče preprosto in hitro zamenjati na
. Odvisno od modela črpalke, medija in pogona je mogoče z električnimi pogoni doseči do 220 l/min pri tlaku do približno 26 mWS (približno 2,6 bara). Zračni motor doseže hitrost dovajanja približno 240 l/min pri 30 mWS (približno 3 bar). Sesalna geometrija modela FP 425 je zasnovana za majhne preostale količine in omogoča, da se npr. sodi izpraznijo z več kot 99 %, tj. skoraj v celoti. Pri proizvodnji mila sta se izkazala predvsem dva modela črpalk: model F 430 S z mehanskim tesnilom na pogonski gredi in različica brez tesnila tipa FP 424 S s posebej zasnovanim vodilom gredi. Vse črpalke, ki jih podjetje Kappus uporablja pri proizvodnji mila, so izdelane iz nerjavnega jekla s posebno dolžino 1 500 mm (standardna dolžina je 1 200 mm za zabojnike IBC), tako da jih je mogoče uporabljati univerzalno. Po potrebi se uporabljajo tudi materiali, kot sta polipropilen in poliviniliden fluorid, npr. za posebne korozivne ali jedke medije.

Dolga življenjska doba
Pri obeh črpalkah zunanja dovodna cev zapira notranjo vodilno cev za pogonsko gred. Za delovanje črpalke je pomemben dober, gladko delujoč ležaj pogonske gredi. Pri tem strokovnjaki za črpalke uporabljajo dva različna pristopa, ki sta odvisna od medija: Pri modelu z mehanskim tesnilom ta tesni vodilno cev z gredjo na dnu, neposredno na črpalki, pred prodirajočim medijem. Gred je podprta in vodena v več drsnih ležajih, vstavljenih v notranjo cev. To na primer omogoča tudi črpanje voska, ki je bil segret do 85 °C, da se zmanjša njegova viskoznost. V nasprotju s tem pa model brez tesnil deluje s spiralno oblikovanim vodilnim ležajem v notranji cevi, ki se nahaja približno na sredini gredi. Med delovanjem ta medij prenaša prodirajoči medij nazaj v odprtino, podobno kot Arhimedov vijak. Zaradi tega je ta zasnova še posebej primerna za tekočine z nizko viskoznostjo, celo agresivne in hitro tekoče, ki se ne strdijo in ne kristalizirajo. Zasnova preprečuje nastanek neželenih usedlin v notranjosti in tako močno podaljšuje življenjsko dobo črpalke. Oba modela črpalk je mogoče enostavno razstaviti na posamezne sestavne dele za lažje čiščenje.

Membranska črpalka prevzame odstranjevanje
Za pripravo luga pa so potrebne druge lastnosti črpalke. Zato se uporablja robustna zračna membranska črpalka iz nerjavnega jekla z zmogljivostjo do 178 l/min pri dobavnem tlaku 8 barov. Odpadno tekočino iz zbirnega bazena prečrpava v vmesni rezervoar za obdelavo. Ker črpalka brez težav prenese tudi abrazivne delce, je idealna za odstranjevanje odpadkov. Varna črpalka s suhim tekom je suho samosesalna in je ne moti niti poplavljanje.
Zaradi delovanja brez olja se lahko uporablja ne le v proizvodnji mila, temveč tudi v farmacevtski in živilski industriji ter v aplikacijah, ki vključujejo odpadne vode, gnojevko, klorova belila, čistila itd. Glede na uporabo je črpalka izdelana iz aluminija, nerjavnega jekla, PP ali poliviniliden fluorida. Kljub raznolikosti snovi, ki jih je treba črpati pri proizvodnji mila, za črpanje v proizvodnji zadostujejo le tri univerzalne črpalke in nekaj modelov motorjev. Modularna zasnova omogoča, da se sistemi
vedno nastavijo tako, da je končna črpalka primerna za črpani material. Stroški vzdrževanja, zaloge nadomestnih delov in nenazadnje upravni stroški, npr. za potrebna navodila za uporabo, so zmanjšani na minimum.

Več novic

Kaj je KLIMAfit?
S projektom KLIMAfit, ki je v skladu s smernicami za finan...

od 28.11.2023.-.30.11.2023

SUR/FIN NASF



Cleveland, Ohio/USA Razstavljavec: FLUX Pumps Corporation USA

Družba FLUX-GERÄTE GMBH je prejela pečat "Delodajalec prihodnosti"