Katalog

ACE Stoßdämpfer GmbH

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

28.10.2021 03:10

Blaženje vibracij, podpiranje strojev: Izolatorji iz gume in kovine za natančne meritve v akademski in industrijski sferi

Družba ACE Stoßdämpfer GmbH že vrsto let podpira mlade akademike. Tako je bilo tudi v primeru magistrske naloge, v kateri so se diplomanti Univerze uporabnih znanosti v Aalnu odločili uporabiti gumijasto-kovinske izolatorje podjetja ACE za odpravo motečih vibracij v preskusnem laboratoriju. Zdaj je fakulteta za strojništvo in tehnologijo materialov v Aalnu dala na voljo testno mizo znanemu avtomobilskemu dobavitelju za testne serije delovnih študentov.

Tri leta po začetku obratovanja preskusna naprava še vedno deluje brezhibno. Trenutno se uporablja za testiranje različnih materialov za zobniška kolesa v okviru doktorske disertacije: "Testno stojalo nam je v zadnjih letih, tudi zaradi popolne izolacije vibracij, omogočilo veliko dragocenih spoznanj pri vrednotenju materialov in postopkov za sintrane zobnike v visokozmogljivih motorjih. Vendar pa je postalo očitno, da so motorji testnega stojala preprosto preglasni za vzporedno poučevanje. Ker je mobilnost testnega stojala pomemben dejavnik koncepta, smo se odločili, da ga za nadaljnje raziskovalno delo oddamo v zunanje izvajanje," pojasnjuje profesor Dr. Tillmann Körner s Fakultete za strojništvo in materiale Univerze Aalen. Mobilna naprava je tako našla nov dom pri vodilnem evropskem proizvajalcu na področju serijske proizvodnje visoko trdnostnih komponent iz sintranega aluminija. To sodelovanje je odlično, saj lahko študenti svoje zahtevno akademsko delo neposredno vključijo v praktične projekte, avtomobilskemu specialistu pa omogočijo, da z najnovejšimi znanstvenimi spoznanji z dodatnim zmanjšanjem teže nadaljuje svoja prizadevanja za zmanjšanje emisij CO2.

Pri razvoju mobilne testne postaje za sintrane zobnike je univerzo podprlo podjetje ACE Stoßdämpfer GmbH iz Langenfelda. Na začetku projekta so se študenti profesorja Körnerja zanašali na jeklene vzmeti, ki so stabilizirale 2,5 tone težko konstrukcijo. Vendar se je kmalu izkazalo, da so vibracije, ki jih sprožajo motorji, tako močne, da občutljiva merilna elektronika ne more zagotoviti uporabnih podatkov.

Preizkusno stojalo na Univerzi Aalen uspešno ločeno od vibracij

Preizkusno stojalo je zgrajeno na plošči z režami in na adapterskih ploščah za motorje in menjalnike z režami za pritrditev. Tako so razdalje in razporeditev sestavnih delov spremenljivi. Za preskušanje različnih zobnikov z različnimi središčnimi razdaljami je treba prilagoditi le pokrove ležajev v obeh menjalnikih. Preskusno stojalo z dimenzijami 1500 x 3000 x 1700 mm je sestavljeno iz dveh motorjev in dveh menjalnikov. Eden od motorjev določa hitrost, drugi pa služi kot breme ali generator.

V menjalniku II so sintrani zobniki, ki jih je treba preskusiti, v menjalniku I pa zadnji zobnik. Plošča z režami je na petih točkah povezana s podlago mize. Krmilna omarica je z aluminijastimi profili pritrjena na podlago mize. Zaradi teže celotne konstrukcije so tehniki podjetja ACE priporočili gumijasto-kovinske izolatorje tipa SFM-52012-75 za zaščito občutljive elektronike pred vibracijami. Te strojne noge so zasnovane v treh različnih velikostih in so primerne za obremenitve od 20 do 1 000 kg. Za rešitev z dodatnimi varnostnimi tolerancami so študenti uporabili skupno pet teh sodobnih strojnih elementov za ločevanje vibracij. Vsestranske, robustne izolatorje iz gume v kovino, ki ne potrebujejo vzdrževanja, je mogoče namestiti takoj, odlikuje pa jih visoka odpornost proti zlomu. Izdelani so iz pocinkane kovine, v notranjosti pa je kot dušilni material uporabljen neopren. Pri njihovi zasnovi je bilo poskrbljeno, da je njihova vzdolžna togost dvainpolkrat večja od navpične togosti in da je njihova prečna togost 75 % navpične togosti. Te lastnosti poudarjajo robustnost in variabilnost izolatorjev ACE. Komponente tipa SFM imajo tudi lastno frekvenco samo 8 Hz pri največji obremenitvi. V praksi se je izkazalo, da ne le vzdržijo obremenitve, temveč tudi izolirajo več kot 80 % vibracij pri nazivnem številu motorjev.

Več novic

Učinkovit način za hitro in zanesljivo razpršitev destruktivnih energij v avtomatiziranih procesih je uporaba majhnih in industrijskih amortizerjev. Zaradi linearnih karakterističnih krivulj so hidravlične komponente boljše od drugih rešitev blaženja, ko gre za hitro, varno in natančno upočasnjevanje premikajočih se mas. Ključ do uspeha posebej zmogljivih blažilnih elementov v industrijski uporabi je v znanju inženirjev, ki izdelujejo blažilnike, simulacijskih tehnikah in desetletjih nadaljnjega razvoja na področju tesnilne in fluidne tehnologije.
Vsaka prekinitev proizvodnje stane čas in denar. Vendar imajo kupci in oblikovalci na voljo številne varnostne izdelke za zaščito opreme. Zlasti zato, da se lahko zmanjšajo izpadi in poveča produktivnost v manipulacijskih in avtomatiziranih procesih. Poleg hidravlično delujočih majhnih in industrijskih amortizerjev ACE ponuja tudi različne nizkocenovne alternative. Te se uporabljajo, kadar ni potrebna natančna zaustavitev. Trije primeri uporabe ponazarjajo široko paleto malih pomočnikov.
Podjetje ACE Stoßdämpfer GmbH iz Langenfelda z novimi blažilniki trka v svojo ponudbo na področju varnostnih izdelkov dodaja robustne rešitve za enkratno uporabo. Izdelani so iz posebnih aluminijastih ali jeklenih cevi, ki se ob trku zvijejo, kot je predvideno, in pretvorijo kinetično energijo udarca v toploto. Strojni elementi ščitijo konstrukcije v primeru nesreče z visoko, enakomerno razpršitvijo energije v višini 98 odstotkov. Blažilniki trka podjetja ACE Stoßdämpfer GmbH zagotavljajo veliko dolgoročno stabilnost pri vsakodnevni uporabi in odlično zaščito v primeru ustavitve v sili. Prav tako jih je enostavno namestiti in zamenjati po nesreči.
Christian Kirchbaumer je prevzel mesto vodje globalnega trženja v poslovni enoti Industrial skupine Stabilus. Ta poslovna enota poleg krovne znamke Stabilus vključuje tudi znamke ACE, Fabreeka, General Aerospace, Hahn Gasfedern in Tech Products. Te so znane predvsem po izdelkih in storitvah na področju nadzora avtomatizacije, nadzora vibracij in gibanja ter varnostnih izdelkov. Podjetje Stabilus in njegove hčerinske družbe industrijskim strankam pod eno streho ponujajo edinstvene rešitve za komponente in storitve. Z neštetimi rešitvami, od katerih so številne prilagojene, se absorbirajo udarci in vibracije, zmanjša obraba in optimizirajo procesi.
Zahteve za spremljanje okolja pri aseptični obdelavi v farmacevtski in zdravstveni industriji postajajo vse bolj zahtevne. Britansko podjetje Pinpoint Scientific je razvilo inovativen sistem, ki laboratorijem zagotavlja nov zlati standard na področju mikrobiološkega spremljanja in vzorčenja aktivnega zraka. Za boljše upravljanje je ImpactAir-140 zdaj opremljen s hidravličnimi blažilniki, ki jih je zagotovila družba ACE Fabreeka UK.