Katalog

GEDA GmbH

GEDA GmbH

  • DIN EN ISO 45001:2018
  • ISO 14001:2015
  • ISO 9001:2015

GEDA GmbH

  • DIN EN ISO 45001:2018
  • ISO 14001:2015
  • ISO 9001:2015

03.10.2021 02:10

Zbogom za Willoughbyja

Eifflov stolp je že več kot 60 let znamenitost mesta Willoughby na severu avstralske metropole Sydney. Stolp se je v zgodovino zapisal kot eden prvih oddajnih stolpov v državi

Odstranjevanje stolpa TCN-9 v Willoughbyju poteka že od maja letos, ko se z žalostnim pogledom vračamo v stare čase. Ko je studio TCN-9 leta 1956 dokončal prvi oddajni stolp v tem majhnem mestu, se je s tem začelo obdobje televizije v Avstraliji. Ta stolp je skoraj deset let pozneje nadomestil sedanji, večji stolp z višino 233 metrov, ki še danes dominira v panorami sydneyjskega predmestja.

3,2 hektarja veliko zemljišče je kupila avstralska razvojna skupina Mirvac, ki je nameravala zgraditi nove stanovanjske enote. Zaradi tega je bilo treba porušiti obstoječo stolpnico. Pred to zapleteno odstranitvijo, ki naj bi trajala devet mesecev, je bila izvedena zelo podrobna faza načrtovanja, v kateri je sodelovalo več strokovnjakov in inženirjev. Za odstranitev stolpnice, ki je bila visoka kot 77-nadstropna stolpnica, je bilo zadolženo podjetje Marr Contracting. Mednarodno priznano podjetje s področja gradbeništva, dobave težkih dvigalnih stolpnih žerjavov in kompleksnih žerjavskih del je specialist na tem področju. Pred dejanskim začetkom odstranjevalnih del je bilo treba jeklene kable zasidrati v skalo, da bi zagotovili zadostno stabilnost zahtevanega žerjava. Postavitev te konstrukcije je trajala že dva meseca, preden se je sploh lahko začelo postopno rušenje stolpa. Temu je sledila dejanska namestitev samostoječega, 200 metrov visokega stolpnega žerjava. Ta žerjav bo zdaj začel na vrhu, kjer bo enega za drugim odstranil dele stolpa in jih varno položil na tla. Ko bo demontirana polovica daljnovodnega stebra, bo zamenjan žerjav za dvigovanje težjih delov spodnjega dela stebra.

Podjetje Marr Contracting, ki je bilo v celoti odgovorno za projekt, pri vseh svojih projektih posebno pozornost namenja varnosti. Vstop in spust upravljavca žerjava morata biti hitra, varna in učinkovita. Plezanje do kabine žerjava po dostopnih lestvah skozi segmente stolpa ni le neproduktivno in naporno, temveč tudi zelo nevarno, zlasti v dežju, vetru in temi. Ker se pri tem projektu uporablja prostostoječi stolpni žerjav, se tudi ni mogoče povzpeti skozi zunanjo konstrukcijo. Avstralski prodajalec in partner podjetja GEDA Hasemer Materials Handling je imel takoj pri roki pravo rešitev. Dvigalo za upravljavce žerjavov GEDA 2 PK je pravi izdelek za hiter prevoz upravljavcev žerjavov na vseh vrtljivih stolpnih žerjavih. Dvigalo upravljavca žerjava hitro in predvsem varno prepelje na njegovo delovno mesto na vrtoglavi višini. To pomeni, da ni več tveganega in napornega plezanja v pogosto slabih vremenskih razmerah. Prilagodljiv sistem omogoča namestitev dvigala na prostostoječe žerjave in na vrtljive stolpne žerjave katerega koli proizvajalca. Celovit koncept dvigala GEDA 2 PK dopolnjujejo obsežne varnostne funkcije: pri odpiranju vozila se zloži majhna rampa s stransko zaščito in skupaj z oviro za dostop na žerjavu zagotavlja varen dostop do vozila. Za varnost skrbi varnostna naprava, ki je odvisna od hitrosti, medtem ko električni varnostni elementi preprečujejo napake pri upravljanju. Dvigalo za upravljavca žerjava je lahko tudi rešitelj življenja v nujnih primerih, saj lahko z dvigalom za upravljavca žerjava GEDA 2 PK zelo hitro izvedete oživljanje in reševanje nezavestnih ali bolnih upravljavcev žerjava. Pri hitrosti 24 m/min je vertikalni transport izrazito hitrejši in zato učinkovitejši, kot če bi se operater vzpenjal po lestvah. Z napravo GEDA lahko na primer 60 metrov premagate v nekaj več kot dveh minutah - brez nje bi žerjavist potreboval približno petkrat več časa. Dvigalo za upravljavca žerjava je namestilo in dokončalo podjetje Hoist & Lift Tec. To je le eden od predstavitvenih projektov podjetja GEDA. V preteklosti so bila uspešno zaključena tudi druga naročila po vsem svetu, ki so vključevala stolpne žerjave GEDA 2 PK in vrtljive stolpne žerjave.

Po odstranitvi prenosnega stebra bo Mirvac začel naslednjo fazo prenove in razvijal območje za uresničitev svoje vizije ustvarjanja zgledne stanovanjske skupnosti z visokokakovostnim dizajnom in najsodobnejšimi stavbami. Družba GEDA bi bila tudi v tej fazi gradnje prava kontaktna oseba. Vodilno podjetje na trgu industrijskih in gradbenih dvigal ponuja rešitve za dvigala, s katerimi bi bila faza gradnje veliko bolj učinkovita.