Katalog

HME - Technologies GmbH

HME - Technologies GmbH

HME - Technologies GmbH

Nazaj na seznam

Prašek cirkonijevega hidrida (7704-99-6)HME - Technologies GmbH

Poizvedba o izdelku  

Številka CAS: 13940-37-9

Značilnosti: - je bil uporabljen za izdelavo in obdelavo živil:

Vključuje: prašek cirkonijevega hidrida, prašek titanovega hidrida, prašek vanadijevega hidrida, prašek hafnijevega hidrida, prašek cirkonijevega nitrida, prašek titanovega nitrida, prašek vanadijevega nitrida, prašek kroma, ki vsebuje dušik, prašek mangana, ki vsebuje dušik.

Cirkonij najdemo v zemeljski skorji le v obliki rude, običajno cirkonijevega silikata, kot je cirkon. Cirkonij se pridobiva iz cirkonijeve rude z odstranjevanjem kisika in silicijevega dioksida. Ta postopek, znan kot Krollov postopek, je bil najprej uporabljen za titan. Rezultat Krollovega postopka je zlitina, ki vsebuje hafnij. Hafnij in druge nečistoče se odstranijo v naslednjem koraku. Cirkonijev hidrid nastane z združitvijo prečiščenega cirkonija z vodikom. Podobno kot titan tudi trdni cirkonij zlahka raztaplja vodik.

Gostota cirkonijevega hidrida se spreminja glede na vodik in znaša med 5,56 in 6,52 g cm-3.

Lastnosti:

  • Molekularna formula: ZrH
  • Molekulska masa: 92,232
  • Gostota: 5,9 g/cm3

Uporaba:

V obliki čistega prahu se cirkonijevi hidridi uporabljajo kot katalizatorji hidrogeniranja, v metalurgiji prahu in kot getri v industriji vakuumskih cevi. V vakuumskih sistemih cirkonijevi hidridi pomagajo vzpostaviti tesnilo med kovino in keramiko. Pri tej metodi se hidrid v prahu (zlasti ZrH4) zmeša s kovino za tesnjenje; pri segrevanju mešanice pride do razgradnje hidrida. Razvijajoči se vodik očisti okolico, nastala kovina pa teče in tvori tesnilo že pri temperaturah do 300 °C.

ZrH2 se uporablja v prašni metalurgiji, kot katalizator hidrogenacije in kot redukcijsko sredstvo, pridobivalec vakuumskih cevi ter penilno sredstvo pri proizvodnji kovinskih pen. Uporablja se tudi kot moderator nevtronov v jedrskih reaktorjih s termičnim spektrom, kot je raziskovalni reaktor TRIGA, ki ga je razvil General Atomics, ali sovjetski jedrski reaktorji TOPAZ. Uporablja se tudi kot gorivo v pirotehničnih sestavah, in sicer v pirotehničnih iniciatorjih.

Poizvedba o izdelku