Katalog

ifm electronic GmbH

ifm electronic GmbH

  • ISO 9001 : 2015
  • ISO 14001:2015
  • EMAS :2020
  • ISO/IEC 27001

ifm electronic GmbH

  • ISO 9001 : 2015
  • ISO 14001:2015
  • EMAS :2020

14.02.2024 11:02

ifm electronic GmbH: IO-Link za večkodne čitalnike in sisteme za obdelavo slik

Vizija z IO-Link? To je mogoče!

IO-Link je prihodnost prenosa podatkov senzorjev. Ta tehnologija je že standardna v senzorjih tlaka, temperature, nivoja in podobno. Pri obdelavi slik pa je situacija drugačna: Številni uporabniki imajo pomisleke, da povezava IO-Link zaradi velikih količin podatkov in nizkih hitrosti prenosa podatkov dosega svoje meje. Večkodni bralnik O2I podjetja ifm dokazuje, da ima povezava IO-Link pri obdelavi slik prihodnost.

Ni brez razloga, da je komunikacijski sistem IO-Link postal zmagovalec v industriji. Tehnologija združuje preprostost in zanesljivost. Struktura je tudi razmeroma enostavna za razlago. Sistem vsebuje različne senzorje in aktuatorje, ki so kot tako imenovane naprave IO-Link prek tehnologije povezani z nadrejenim, ki pa predstavlja vmesnik za krmilnik višje ravni. Zaradi tega je sistem neodvisen od krmilnika in poljskega vodila. Standardizirana povezava IO-Link poenostavlja namestitev in vzdrževanje. Če na primer v živilski industriji odpove temperaturni senzor, ga je mogoče hitro zamenjati, parametrizacijo pa prenesti na nov senzor; plug & play zato ni več vizija prihodnosti. Povezava IO-Link krmilniku brez motenj posreduje natančne izmerjene vrednosti in omogoča pregleden oddaljen dostop do parametrov senzorja. Poleg procesne vrednosti je mogoče s senzorja pridobiti in obdelati tudi sekundarne informacije. Rezultat je pot Y, ki prenaša procesno vrednost do krmilnika, hkrati pa prek glavnega vmesnika pošilja diagnostične podatke, specifične za senzor, in pomnilniške vrednosti krmilniku IoT. Prek komunikacijskega sistema sta omogočena tudi spremljanje stanja in napovedno vzdrževanje. Vendar ima IO-Link še vedno težavo, zaradi katere ga je težko uporabljati na nekaterih področjih uporabe. Protokol ponuja tri različne hitrosti: 4,8, 38,4 in 230,4 kBaud. To povsem zadostuje za prenos običajnih podatkov senzorjev, ne pa tudi za prenos procesnih podatkov, ki jih je mogoče ustvariti z obdelavo slik. Kljub temu pa se trend v smeri IO-Link ne ustavi pri vidnih sistemih. Z večkodnim bralnikom O2I družba ifm pokaže, kako se lahko povezava IO-Link že uporablja pri obdelavi slik.

Večkodni bralnik za kode in besedila
Večkodni bralnik omogoča analizo različnih 1D/2D kod in besedil na eni sami sliki. To je pomembno v različnih fazah proizvodnega procesa, pri čemer ima od te tehnologije koristi zlasti logistika. O2I preverja kakovost kod in besedilnih informacij ali zagotavlja sledenje izdelkov v celotnem proizvodnem procesu. Bralnik je opremljen tudi za uporabo v proizvodnih okoljih, ki so pogosto temna ali zasenčena. Vgrajeno osvetlitev RGBW je mogoče prilagoditi, tako da bralnik zanesljivo zazna tudi zahtevne barvne kombinacije med kodo, besedilom in ozadjem.

O21 ima koristi od IO-Link na več načinov. Za prenos podatkov s hitrostjo 230,4 kbaud uporablja standard COM3. Za boljšo prenosljivost se podatki, večji od 32 bajtov, samodejno razdelijo v več blokov in se tako hitro prenesejo v krmilnik. Podatkovni bloki se samodejno ločijo, čas zadrževanja pa lahko nastavite individualno. Prednost tega je, da v krmilnem sistemu niso potrebni posebni funkcijski bloki. IO-Link poleg prenosa olajša tudi rokovanje z večkodnim bralnikom. Uporabniki lahko senzor namestijo neposredno v obstoječo sistemsko infrastrukturo. Bralnik se nastavi z gumbom za učenje in je v nekaj sekundah pripravljen za delovanje. Uskladi se s kodo, nato pa samodejno izvede ostrenje, prepoznavanje vrste kode in prilagoditev osvetlitve. Če morate še vedno obdelati bolj zapletena opravila, lahko kadar koli uporabite tudi ethernetni vmesnik. Osnovna konfiguracija je mogoča prek posebne aplikacije za pametni telefon, s katero lahko nastavite tudi sprožilce ali naslov IP. Pametni telefon nato ustvari kodo podatkovne matrike, ki se zadrži v vidnem polju naprave O2I. Senzor samodejno sprejme konfiguracijo, shranjeno v kodi.

Konfiguracija prek čarovnika
Konfiguracija prek aplikacije za pametni telefon ni edini način za nastavitev večkodnega bralnika. S programsko opremo ifm Vision Assistant podjetje ponuja orodje za profesionalne uporabnike v industriji, s katerim je mogoče senzor konfigurirati še obsežneje. z uporabo različnih logičnih funkcij programirajo krmiljenje zaporedja v senzorju, s čimer odpravijo potrebo po zunanji ocenjevalni enoti. Senzor O2I prav tako samostojno prepozna več različnih kod na eni sliki. kode je mogoče preprosto dodeliti prek pomočnika za vid. Slika v živo in vizualizacija nastavitev uporabnikom omogočata stalen pregled.

Zaključek
Večkodni bralnik O2I podjetja ifm je dokaz, da se obdelava slik in prednosti povezave IO-Link pri pobiranju in prenosu rezultatov nikakor ne izključujejo. V podjetju ifm so prepričani, da je mogoče tudi z omejeno hitrostjo prenosa podatkov v primerjavi z ethernetom in fieldbusom aplikacije uresničiti preprosto, hitro in zanesljivo - tudi pri aplikacijah z vidnimi senzorji.

Več novic

Essen, december 2023 - Nemška nagrada za oblikovanje je znova pripadla podjetju ifm. Potem ko je žirija leta 2021 s prestižno nagrado nazadnje nagradila tri izdelke podjetja, bo leta 2024 nagrado podelila orodju za spremljanje stanja moneo RTM. To je prva nagrada za oblikovanje za programski izdelek podjetja ifm.
Septembra 2022 je v prisotnosti številnih gostov in zaposlenih potekala slovesna otvoritev nove pisarne družbe ifm electronic v Istanbulu.
  • Natančno merjenje pretoka ultračiste vode in vode
  • Robustna merilna cev iz nerjav...
Zaznavanje in pregledovanje predmetov v eni napravi
družba ifm ima na letošnji podelitvi nagrad German Design Awards tri razloge za praznovanje. Senzor nivoja LI, ploščica z več pokrovi in temperaturni senzor TCC so prejeli prestižne nagrade za oblikovanje.