22.06.2023 00:00
Beljakovine sončničnih semen se izražajo tudi kot beljakovine sončničnih semen in so znane tudi kot sončnične beljakovine. Tak beljakovinski izdelek je izdelan iz razmaščenega sončničnega kolača kot surovine po odstranitvi lupine in fenolnih spojin, kot sta klorogenska in kofeinska kislina. Glavna sestavina je globulin (približno 70-79 %), sledi mu albumin ter majhna količina glutena in prolamina. V aminokislinski sestavi je vsebnost lizina nizka, medtem ko je vsebnost drugih esencialnih aminokislin visoka. V aminokislinski sestavi beljakovin sončničnih semen je vsebnost lizina višja kot v beljakovinah žit, vendar je nekoliko nižja kot v beljakovinah soje in živalskih beljakovinah. Vsebnost drugih aminokislin je dobro uravnotežena. Če aminokislinsko sestavo primerjamo z vrednostjo FAO, je vsebnost drugih esencialnih aminokislin višja ali podobna vrednosti FAO, razen vsebnosti lizina. Zato je lizin prva mejna aminokislina sončničnih semen. Čeprav je vsebnost lizina nizka, je njegova učinkovita vsebnost do 90 %. Beljakovine sončničnih semen so bogate z aminokislinami, ki vsebujejo žveplo, kot je metionin. V primerjavi z večino rastlinskih beljakovin imajo beljakovine sončničnih semen dobro prebavljivost (90 %) in višjo biološko vrednost (60 %).
Kategorija
Ponudbe
Država
Kitajska
Regija
Shanxi